Wykonanie
Przepis powstał przy współpracy z portalem wieprzopedia.pl
Składniki (na 2 porcje):250 g
szynki wieprzowej bez kości1/2
cebuli1
listek laurowy2 ziarna
ziela angielskiegoSzczypta
gałki muszkatołowejSól,
pieprz do smaku
Olej do smażeniaZasmażka:1,5 łyżki
mąki pszennej1/2 szklanki zimnej
wodyDodatkowo:1/3 czeskiego knedla2
ogórki kiszonePrzepis:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż do momentu jej zarumienienia się. W tym czasie
szynkę płuczemy i kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1cm x 1cm. Tak pokrojone
mięso dodajemy do
cebuli, podsmażamy przez 5 minut ciągle mieszając i następnie zalewamy ok. 500 ml zimnej
wody. Dodajemy
ziele angielskie oraz
liść laurowy i doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Po upłynięciu tego czasu, sos doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy
gałkę muszkatołową. W osobnym kubeczku wlewamy zimną
wodę i rozrabiamy ją z
mąką, tak aby nie było grudek. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do gotującego się sosu (aby go zagęścić). Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy przez kolejne 5 minut intensywnie i cały czas mieszając. Podajemy na ciepło w towarzystwie do knedli lub do
kaszy, czy też
ziemniaków.