Wykonanie
Tak sobie
siedzę i myślę o ludzkich zachowaniach, o sposobach wyrażania niezadowolenia, dezaprobaty i czynienia uwag... I wiecie co? Ludzie są jednak wspaniali! Wyjątkowi w swej nieprzewidywalności, a przez to - mniej lub bardziej świadomie - stają się idealnymi moderatorami naszego stosunku do nich. Ha! Tak sobie właśnie myślę... Powiedzmy, że to taka refleksja podsumowująca dzień, który mimo wszystko był bardzo udany ;-) A idąc dalej myślę sobie, że wobec tego mamy szansę lepszego przyjrzenia się nam samym, by odpowiedzieć sobie na jedno ważne pytanie: "Czy ja się muszę na to zgadzać?" albo dwa: "Czy mnie się to w ogóle podoba?" I chyba nie muszę Wam tłumaczyć jakie odpowiedzi mi się nasuwają... Ja jednak bardzo lubię ludzi, a to już inna sprawa, że jednych bardziej, a innych mniej... ;-) No i oczywiście nie
mogę zapomnieć tu o tych, którym warto wykrzyczeć, że są kochani - oni chyba uczą najbardziej...Ten urlop mi jednak dobrze robi ;-)A jutro na obiad sos. Tym bardziej, że wszelkie sosy uwielbia moje dziecko, a ja mam pewność, że odchodzi od stołu najedzone i zadowolone :-) Sos
cebulowy robi się zwykle inaczej, ale w tej wersji jest delikatniejszy i nie ma posmaku typowego dla duszonej
cebuli. W sam raz dla małego człowieka :-)SKŁADNIKIok. 600 g
mięsa wieprzowego3 - 4 duże
cebule3 łyżki
mąki pszennej2,5 szklanki
wody6 łyżek
oleju rzepakowego3 - 4
listki laurowe4 ziarna
ziela angielskiego1 łyżeczka
pieprzu w ziarnach
sólMięso myjemy i kroimy w grubą kostkę.
Cebule obieramy i kroimy w półplasterki.W rondlu rozgrzewamy połowę
oleju i dodajemy
cebule, solimy, podsmażamy do chwili aż stanie się błyszcząca i dosypujemy
mąkę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu do chwili aż
mąka zacznie ciemnieć. Dolewamy 2 szklanki
wody, przykrywamy i gotujemy - od czasu do czasu mieszając - aż całość zacznie gęstnieć; miksujemy blenderem. Jeśli uznacie, że zmiksowana
cebula jest zbyt gęsta możecie dolać jeszcze trochę
wody.Na patelni rozgrzewamy resztę
oleju, wrzucamy
mięso i dokładnie je obsmażamy z każdej strony. Dodajemy listki, ziele,
pieprz i pozostawione 0,5 szklanki
wody. Dusimy pod przykryciem aż
mięso zacznie mięknąć. Dolewamy masę
cebulową, mieszamy i dusimy aż
mięso będzie całkiem miękkie. W razie potrzeby doprawcie jeszcze raz
solą.