ßßß
Proste i smaczne danie obiadowe. Smażone ziemniaczki podaję przeważnie wtedy, kiedy z poprzedniego dnia zostaje mi dużo ugotowanych ziemniaków. Nie lubię marnować jedzenia, więc wykorzystuję je jak się da.Składniki:500 g ugotowanych ziemniaków1 cebula500 g mięsa z szynki wieprzowejczerwona paprykazielona papryka1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej2 łyżki śmietany kwaśnejsłodka i ostra paprykaliść laurowy i ziele angielskiesól i pieprzolejMięsko pokroić na kostki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić połowę posiekanej cebulki. Kiedy się zrumieni wrzucić mięso i podsmażyć na złoto. Dodać przyprawy,posolić, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 40 minut. Podlewać co chwila letnią wodą. Papryki pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do mięsa, dusić jeszcze 10 minut. Ziemniaki pokroić w plasterki, pozostałą cebulkę posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić cebulkę i ziemniaki, podsmażyć na złoto. Mąkę, mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody. Zagęścić sos. Podawać ziemniaki z gulaszem i surówką.