Wykonanie
Składniki:*na placki- 1kg
ziemniaków- 2
jajka- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej-
sól i
pieprz*na gulasz- 500g
mięsa z
szynki wieprzowej- 1
cebula- 2
ziela angielskie- 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki- 1/4 łyżeczki
chili- 1 łyżka
oleju- 1 łyżka
mąki pszennej-
Maggi-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Cebulę siekamy, podsmażamy na
oleju, następnie dodajemy pokrojone w kostkę
mięso, dalej smażymy. Później wlewamy 1/2 szklanki
wody, przyprawiamy
słodką papryką,
chili, zielem i gotujemy do miękkości
mięsa ok. 50 min. Pod koniec przyprawiamy do smaku
przyprawą Maggi,
solą i
pieprzem, dodajemy
mąkę wymieszaną z 1/3 szklanki
wody, zagotowujemy.2.
Ziemniaki obieramy, ścieramy na małych oczkach, na chwilę odstawiamy. Następnie odlewamy płyn, który powstanie z
ziemniaków. Do odsączonych dodajemy
jajka,
mąkę,
sól i
pieprz do smaku, mieszamy. Na rozgrzanym
oleju smażymy małe placuszki, gdy się zezłocą, przekładamy na papierowe ręczniczki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po chwili przekładamy na talerze i podajemy z gorącym sosem gulaszowym.