ßßß Cookit - przepis na Bliny żmudzkie

Bliny żmudzkie

nazwa

Wykonanie

Wakacje jak zawsze oprócz wskazanego wypoczynku i relaksu, pozwoliły mi poznać nowe regionalne smaki. Tym razem była to regionalna kuchnia Suwalszczyzny - tłusta, syta i dobra, bardzo dobra. Szczególnie polubiłam kartacze, kiszki ziemniaczane i bliny żmudzkie. Te ostatnie smakowały mi najbardziej, dlatego długo nie zwlekałam z ich przygotowaniem. Nie miałam problemu aby poszukać przepisu w Internecie. Zdziwiły mnie jednak proporcje, gdyż wszystkie przepisy podawały 400 g mięsa i 1 kg ziemniaków. Na taką ilość mięsa, ziemniaków było stanowczo za mało i musiałam ich dogotować. Z podanych poniżej przeze mnie proporcji usmażyłam 18 blinów.
2 kg ziemniaków
400 g mięsa ugotowanego drobiowego (np. z rosołu)
1 szklanka mąki pszennej (lub więcej)
2 jajka
1 duża cebula
olej do smażenia
sól, pieprz, majeranek, magii
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w łupinach.
Mięso zmielić. Cebulę poszatkować i usmażyć, następnie dodać do mięsa razem z jajkami, przyprawić, dokładnie wymieszać.
Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę, popieprzyć, dodać tyle mąki aby ciasto nie lepiło się do dłoni (ilość zależy od odmiany ziemniaków).
Z ciasta lepić płaskie placki wielkości 3/4 dłoni.
Z mięsa lepić spłaszczone kulki wielkości bardzo małej mandarynki i układać na placki ziemniaczane, drugim plackiem przykryć, dokładnie zlepić oba placki, nie powinny być grubsze niż 3 cm . Smażyć z obu stron na złoty kolor, ale na niezbyt dużym ogniu, gdyż placki łatwo i szybko przypalają się.
Gotowe placki najlepiej smakują z sosem czosnkowym i surówką.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2014/09/bliny-zmudzkie.html