Wykonanie
            Każdy ma swój sposób na przygotowanie pieczeni świątecznej, ja piekłam 
szynkę wcześniej zapeklowaną, polecam również na pieczeń karczek i 
łopatkę wieprzową. Peklowane 
mięso jest bardziej soczyste, miękkie i kruche a po upieczeniu 
daje się pokroi ć w cienkie plastry.Taka pieczeń jest pyszna na zimno do kanapek jak i na ciepło.Na zdjęciu pieczeń kroiłam jeszcze ciepłą więc struktura 
mięsa nie jest jeszcze zwarta:)

PIECZEŃ:1,5 -2 kg 
szynki wieprzowej, surowej1 łyżka 
majeranku5 ząbków 
czosnku1 łyżka 
słodkiej paprykisól pieprz do smakudodatkowo rękaw do pieczeniaZALEWA DO PEKLOWANIA:Peklowanie to sposób utrwalania 
mięsa, dzięki któremu ma ono ładny różowy kolor i jest kruche.3 litry 
wody3 łyżki 
soli3 
liście laurowe5 ziarnek 
ziela angielskiego10 ziarnek 
pieprzu5 ząbków 
czosnku pokrojonych w plastryW garnku mieszamy 
wodę z 
przyprawami, mieszamy, wkładamy 
mięso (powinno byc całe zalane zalewą ) przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin lub więcej w chłodne miejsce.PRZYGOTOWANIE :Gdy 
mięso już się zapeklowało, wyciągamy je na sitko i czekamy aż dobrze się odsączy.Nacieramy je 
przyprawami (
solą, 
majerankiem i 
papryką ).W 
mięsie ostrym nożykiem robimy dziurki i wtykamy kawałki 
czosnku, można oczywiście ten sposób ominą ć i natrze ć pieczeń rozgniecionym 
czosnkiem.
Mięso wkładamy do rękawa, szczelnie zamykamy a igłą robimy w folii kilka dziurek .Czas pieczenia zależy od wagi 
mięsa, 1,5 kg piekłam 1,5 godziny .Piekarnik na 190 * C, po upływie 30 minut możemy zmniejszamy temperaturę do 180-170 * C.Po ostudzeniu 
mięso kroimy na kawałki.

