ßßß Cookit - przepis na PIECZEŃ ŚWIĄTECZNA Z SZYNKI

PIECZEŃ ŚWIĄTECZNA Z SZYNKI

nazwa

Wykonanie

Każdy ma swój sposób na przygotowanie pieczeni świątecznej, ja piekłam szynkę wcześniej zapeklowaną, polecam również na pieczeń karczek i łopatkę wieprzową. Peklowane mięso jest bardziej soczyste, miękkie i kruche a po upieczeniu daje się pokroi ć w cienkie plastry.
Taka pieczeń jest pyszna na zimno do kanapek jak i na ciepło.
Na zdjęciu pieczeń kroiłam jeszcze ciepłą więc struktura mięsa nie jest jeszcze zwarta:)
PIECZEŃ:
1,5 -2 kg szynki wieprzowej, surowej
1 łyżka majeranku
5 ząbków czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
sól pieprz do smaku
dodatkowo rękaw do pieczenia
ZALEWA DO PEKLOWANIA:
Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono ładny różowy kolor i jest kruche.
3 litry wody
3 łyżki soli
3 liście laurowe
5 ziarnek ziela angielskiego
10 ziarnek pieprzu
5 ząbków czosnku pokrojonych w plastry
W garnku mieszamy wodę z przyprawami, mieszamy, wkładamy mięso (powinno byc całe zalane zalewą ) przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin lub więcej w chłodne miejsce.
PRZYGOTOWANIE :
Gdy mięso już się zapeklowało, wyciągamy je na sitko i czekamy aż dobrze się odsączy.
Nacieramy je przyprawami (solą, majerankiem i papryką ).W mięsie ostrym nożykiem robimy dziurki i wtykamy kawałki czosnku, można oczywiście ten sposób ominą ć i natrze ć pieczeń rozgniecionym czosnkiem.
Mięso wkładamy do rękawa, szczelnie zamykamy a igłą robimy w folii kilka dziurek .
Czas pieczenia zależy od wagi mięsa, 1,5 kg piekłam 1,5 godziny .Piekarnik na 190 * C, po upływie 30 minut możemy zmniejszamy temperaturę do 180-170 * C.
Po ostudzeniu mięso kroimy na kawałki.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/03/pieczen-z-szynki.html