Wykonanie
Na blogu Wasabi znalazłam wspaniały przepis na domową
szynkę. Nie jest to
szynka pieczona lecz gotowana, i to gotowana krótko, dzięki
czemu zachowuje wspaniały, różowy kolor i soczystość. Idealnie smakuje na kanapkach, z dodatkiem
chrzanu bądź
musztardy. Jest ozdobą zarówno codziennego jak i świątecznego stołu. A co najważniejsze - jest przygotowana w sposób całkowicie naturalny, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Smacznego!
1 kg
szynki wieprzowej100 g
soli2 łyżki
majeranku1/2 łyżeczki
pieprzu2 posiekane ząbki
czosnku3 ziarenka
ziela angielskiego1 duży
listek laurowyZaczynamy wieczorem . W dużym garnku - takim, do którego swobodnie zmieści się nam cała
szynka - zagotować
wodę z
solą i
przyprawami. Zdjąć z palnika.W tym czasie
szynkę zwinąć i mocno obwiązać sznurkiem. ( Można także użyć mocnej białej nici kuchennej lub specjalnej siatki do
wędlin).Do
wody włożyć
szynkę, tak, aby cała
szynka była zanurzona. Doprowadzić
wodę do wrzenia i od tego momentu gotować 5 minut. Tak, tylko 5 minut.Garnek przykryć i pozostawić
szynkę na całą noc.Rano ponownie doprowadzić
wodę do wrzenia i od tego momentu gotować 5 minut. Pozostawić
szynkę w garnku do wystygnięcia
wody, po czym przełożyć ją do lodówki do całkowitego wystygnięcia.