Wykonanie
Pin It
Kiełbasa w słoiku, to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak się jechało na wakacje, to babcia szykowała tak zwane weki. czasami była to klasyczna
mielonka, czasami właśnie
kiełbasa. To idealna domowa
wędlina, bez żadnych polepszaczy czy chemicznych wypełniaczy. A na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu. Po 3-krotnej pasteryzacji może być przechowywana nawet do sześciu miesięcy.Uwaga : moja
kiełbasa jest mało słona, jeśli wolicie bardzie słone wyroby, dodajcie troszkę więcej
soli.
Czas przygotowania: 4 dniSkładniki:500 g
łopatki wieprzowej500 g
szynki wieprzowej500 g
boczku1 łyżeczka granulowanego
czosnku1 łyżka
majeranku1/2 łyżeczki
pieprzu młotkowanego1/4 mielonych
liści laurowych1/4 mielonego
ziela angielskiego1,5 łyżeczki
soliWykonanie:Chude części
szynki kroimy w drobną kostkę, pozostałe
mięso mielimy maszynką do
mielenia mięsa. Wkładamy do miski, dodajemy
przyprawy i bardzo dokładnie wszystko razem mieszamy, najlepiej mikserem z hakiem. Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki,Następnego dnia
mięso przekładamy do czystych, wyparzonych słoików o pojemności ok. 500 ml, dokładnie je zakręcamy, a następnie pasteryzujemy na mokro metodą frakcyjną 3
razy co 24 godziny.Słoiki umieszczamy w szerokim garnku wyłożonym ściereczką, zalewamy
wodą do 3/4 wysokości słoików.
Wodę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 60 minut, zostawiamy do wystygnięcia w garnku i po upływie 24 godzin gotujemy przez 45 minut. Ponownie studzimy i po upływie kolejnych 24 godzin gotujemy przez 30 minut.Jeśli
kiełbasa przeznaczamy od razu do spożycia, możemy ją pasteryzować tylko raz.
Kiełbasę studzimy i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin, aby całkiem zastygła.