Wykonanie
Pyszne
mięsko w sosie, które wymaga minimum pracy...Składniki :* 500 - 700 g
łopatki wieprzowej,* 3-4 ząbki
czosnku,* 5 łyżek suszonego
majeranku,* 3 łyżki
oliwy,*
sól,
pieprz,* 1
liść laurowy,* 2 ziarna
ziela angielskiego,* 3 ziarenka
pieprzu,* 2 łyżki kwaśnej
śmietany,Przygotowanie :
Mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki 2cm na 2cm.W misce zmieszaj
oliwę, posiekane drobniutko ząbki
czosnku, 3 łyżki
majeranku, dużą szczyptę
soli i
pieprzu.Przygotowana marynatą natrzyj
mięso i odstaw do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).Zamarynowane
mięso podsmaż na patelni na rumiany kolor, przełóż do garnka, zalej
wodą ( tak aby zakryła
mięso ), dodaj
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz i pozostałe 2 łyżki
majeranku.Gotuj na wolnym ogniu do czasu aż
mięsko będzie miękkie ( około 1 godziny ), pod koniec przypraw do smaku
solą i
pieprzem oraz dodaj
śmietanę.