Wykonanie
Postanowiłam wypróbowa ć przepis na
łososia z
kaszą gryczaną z dodatkiem pieczonej
gruszki. Połączenie
gruszki,
miodu i
łososia wydało mi się by ć bardzo ciekawe więc zrobiłam to danie i muszę stwierdzi ć że to idealnie zgrane smaki.
Łosoś doprawiony
cytryną na
kaszy gryczanej z
ogórkiem a na wierzchu pieczona
gruszka w miodzie, polane lekkim sosem
koperkowym. Pycha!
SKŁADNIKI:250-500 g
świeżego łososia2
torebki kaszy gryczanej ugotowanej1
cytryna30 g
musztardy50 g
miodu1
gruszka150 g
sera twarogowego1/2
ogórka zielonego2 ząbki
czosnkusól,
pieprzpęczek
koperku2 łyżki
oliwyPRZYGOTOWANIE :
Łososia opłuka ć w wodzie, odcią ć skórę z
ryby, pociąć na mniejsze kawałki. Posypujemy
łososia pieprzem,
solą, skrapiamy
oliwą i odrobiną
soku z cytryny. Przekładamy kawałki
ryby na papier do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 60-100 *C, na około 30 minut.Na małą patelnię wlewamy 1 łyżeczkę
miodu, do tego dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę
gruszkę, mieszamy, następnie dodajemy 1 łyżeczkę
soku z cytryny, ponownie mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje.Do miski z ugotowaną
kaszą wrzucamy pokrojony
ogórek w kostkę, przeciśnięty
czosnek, pokruszony
twaróg, 1-2 łyżeczkę
soku z cytryny,
sól,
pieprz oraz 1-2 łyżki
oliwy. Delikatnie mieszamy dodając 1 łyżeczkę
miodu.
Koperek,1 łyżkę
miodu,1 łyżeczkę
musztardy,1 łyżeczkę
soku z cytryny,1 łyżkę
oliwy i 3 łyżki
wody, miksujemy blenderem na gładki sos.Na środku talerza układamy
sałatkę a
kaszy gryczanej, na to kawałek
łososia i pieczoną
gruszkę. Polewamy danie sosem
koperkowym.Smacznego!