ßßß Cookit - przepis na SOCZYSTY ŁOSOŚ Z KASZĄ GRYCZANĄ

SOCZYSTY ŁOSOŚ Z KASZĄ GRYCZANĄ

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam wypróbowa ć przepis na łososia z kaszą gryczaną z dodatkiem pieczonej gruszki. Połączenie gruszki, miodu i łososia wydało mi się by ć bardzo ciekawe więc zrobiłam to danie i muszę stwierdzi ć że to idealnie zgrane smaki. Łosoś doprawiony cytryną na kaszy gryczanej z ogórkiem a na wierzchu pieczona gruszka w miodzie, polane lekkim sosem koperkowym. Pycha!
SKŁADNIKI:
250-500 g świeżego łososia
2 torebki kaszy gryczanej ugotowanej
1 cytryna
30 g musztardy
50 g miodu
1 gruszka
150 g sera twarogowego
1/2 ogórka zielonego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
pęczek koperku
2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE :
Łososia opłuka ć w wodzie, odcią ć skórę z ryby, pociąć na mniejsze kawałki. Posypujemy łososia pieprzem, solą, skrapiamy oliwą i odrobiną soku z cytryny. Przekładamy kawałki ryby na papier do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 60-100 *C, na około 30 minut.
Na małą patelnię wlewamy 1 łyżeczkę miodu, do tego dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, mieszamy, następnie dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny, ponownie mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje.
Do miski z ugotowaną kaszą wrzucamy pokrojony ogórek w kostkę, przeciśnięty czosnek, pokruszony twaróg, 1-2 łyżeczkę soku z cytryny, sól, pieprz oraz 1-2 łyżki oliwy. Delikatnie mieszamy dodając 1 łyżeczkę miodu.
Koperek,1 łyżkę miodu,1 łyżeczkę musztardy,1 łyżeczkę soku z cytryny,1 łyżkę oliwy i 3 łyżki wody, miksujemy blenderem na gładki sos.
Na środku talerza układamy sałatkę a kaszy gryczanej, na to kawałek łososia i pieczoną gruszkę. Polewamy danie sosem koperkowym.
Smacznego!
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2012/11/soczysty-osos-z-kasza-gryczana.html