Wykonanie

Wyjątkowo zdrowe i apetyczne, a przy tym pięknie wyglądające danie z jednej patelni, gotowe w pół godzinki - to moja propozycja na naprawdę ciekawy posiłek dla całej Rodziny.Pożywna
kasza jęczmienna z aromatycznymi i rozpadającymi się w ustach kawałkami
łososia, którego zamarynowałam w
czosnku ,
imbirze i odrobinie
sosu sojowego. Do tego dodałam
czerwoną cebulkę,
zielony groszek, chrupiący
seler naciowy,
pomidorki koktajlowe, garść
kolendry i ... soczyste ziarenka
granatu, które są "kropka nad i" w tym daniu :) Jeśli tylko możecie, nie pomijajcie ich w przepisie, bo naprawdę rewelacyjnie komponują się z całością.Moje danie nadaje się zarówno na obiad jak i kolację, świetnie smakuje też odgrzane na drugi dzień, także możecie je zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy:)Jest ono naprawdę zdrowe, pyszne, błyskawiczne do zrobienia i zachwyca kolorami - czego chcieć więcej?! :)SKŁADNIKI (na około 3 porcje):100 g
kaszy jęczmiennej (wiejskiej)1 łyżka
oliwy z oliwek1 mała
czerwona cebula2-3 cm
papryczki chili450 ml
wody (lub
bulionu warzywnego)1/2 - 3/4 łyżeczki
soli (do smaku)100 g
mrożonego groszku zielonego10 cm
selera naciowego300 g filetu z
łososia1 łyżka
sosu sojowego1-2 cm korzenia
imbiru1 duży ząbek
czosnku8
pomidorków koktajlowychziarenka z 1
granatupieprz do smaku4 łyżki siekanej
kolendryWYKONANIE:Filet z
łososia pokrój w większe kawałki, około 3 x 4 cm. Przełóż je do miski, dodaj
sos sojowy, starty
imbir i
czosnek, wymieszaj i odstaw na bok.Na patelni rozgrzej
oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w piórka
cebulę i poszatkowaną drobniutko
papryczkę chili. Wsyp
kaszę i podsmaż ją przez około 1 minutę, mieszając często.Wlej 450 ml
wody lub
bulionu, dosyp
sól oraz
pieprz do smaku, zamieszaj i przykryj patelnie pokrywką. Gotuj całość, aż
kasza wchłonie
wodę przez około 15 minut.Do gotowej
kaszy dołóż pokrojony w plasterki
seler naciowy i mrożony
groszek, smaż całość około 3 minuty. Następnie dodaj zamarynowanego
łososia, wymieszaj go dobrze z
kaszą i warzywami, i smaż 5 minut aż ładnie się zetnie z zewnątrz i pozostanie soczysty w środku.Pod koniec dodaj pokrojone na pół
pomidorki, a po kolejnych 2-3 minutach
kolendrę i ziarenka
granatu. Zdejmij patelnię z ognia. Gotowe! Smacznego!





Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl