ßßß
Pogoda nam dopisuje więc nie za bardzo mam ochotę dodatkowo ogrzewać się w kuchni lub podczas posiłku. Na naszym stole królują więc ryby oraz wszelkiej maści sałatki. Łosoś z kuskusem to danie na które przepis zaczerpnęłam z KUCHNI Nigelli Lawson. Nie byłam pewna czy warto zamieszczać tę recepturę na blogu bo nie jest do końca mojego autorstwa. Podczas jego przygotowania zamieniłam jednak taką ilość składników, że nawet w połowie nie jest podobny do prototypu.Danie to według mnie nadaje się idealnie na kolację we dwoje w akompaniamencie dobrego białego wina (u mnie było to wytrawne i lekkie wino). Dobrze doprawiona sałatka i nie przesmażony łosoś zapadną w pamięć na pewno na długo. Cytrusowy posmak sałatki złamany kolendrą to zdecydowanie moje smaki. Myślę, że jeżeli tak jak ja jesteś miłośnikiem orzechowego posmaku kolendry i cierpkości cytryny również łosoś z sałatką z kuskus podbije twoje podniebienie. Moje podbił na pewno.
Składniki (dla 2 osób):filet z łososia – około 400g1 mała cytryna – skórka i sok150g kaszki kuskusłyżka startego, świeżego imbiru1,5 łyżki słodkiej, mielonej papryki2-3 ząbki czosnku1-2 szalotki1 duży pomidor3 łyżki oliwy4 łyżki posiekanej, świeżej kolendryszklanka wrzącej wodysól i pieprzSkórkę z cytryny ścieramy do dużej miski. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz posiekany drobno ząbek czosnku. Mieszamy i dodajemy 1 łyżkę mielonej papryk oraz doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.Pomidora nacinamy na krzyż (góra i dół). Zalewamy wrzącą wodą a następnie zimną. Obieramy ze skórki i wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i zalewamy 1 łyżką oleju. Dodajemy posiekany ząbek czosnku. Mieszamy i odstawiamy. Szalotkę siekamy drobno i zalewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy.Kuskus przesypujemy do miski i doprawiamy startym imbirem, resztą papryki, posiekanym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem. Dobrze mieszamy a następnie zalewamy przygotowanym wrzątkiem. Przykrywamy miskę talerzem i odstawiamy.W między czasie w przygotowanej marynacie ze skórką cytryny obtaczamy przygotowany filet z łososia (umyty, osuszony i pokrojony na mniejsze części). Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron po 2-3 minuty (w zależności od grubości ryby). Idealnie wysmażony łosoś powinien zachować w środku ładny różowy kolor.Kuskus odkrywamy i przy pomocy widelca mieszamy aby rozdzielić ziarenka. Dodajemy przygotowanego pomidora oraz szalotkę. Dobrze mieszamy. Doprawiamy solą jeżeli trzeba oraz dodajemy posiekaną kolendrę. Podajemy z przygotowanym łososiem.Ingredients (for 2 people):fillet of salmon – about 400g1 small lemon – zest and juice150g semolina couscous1 tablespoon grated fresh ginger1 . 5 tablespoons of fresh ground pepper2-3 cloves of garlic1-2 shallots1 large tomato3 tablespoons olive oil4 tablespoons chopped fresh cilantrocup boiling watersalt and pepperScrub lemon zest in a large bowl. Add 2 tablespoons of oil and finely chopped garlic clove. Mix and add 1 tablespoon ground pepper and season with salt and pepper.Tomato cut onto the cross (top and bottom). Pour boiling water and then cold water. Peel and remove the seeds. Cut into cubes and pour 1 tablespoon oil. Add the chopped clove of garlic. Mix and leave. Finely chopped shallots and pour lemon juice.Couscous pours into a bowl and season with grated ginger, the rest of the peppers, chopped clove of garlic and salt and pepper. Mix well then pour boiling water prepared. Cover the bowl and leave a plate.In the meantime, in a prepared marinade with lemon peel tossed prepared fillet of salmon (washed, drained and cut into smaller pieces). Fry the fine hot pan on both sides for 2-3 minutes (depending on the thickness of the fish). Perfectly fried salmon should remain in the middle of a nice pink color.Mix couscous with a fork to separate grains. Add the prepared tomatoes and shallots. Mix well. Season with salt if desired, and add the chopped coriander. Serve with prepared salmon.