Wykonanie
Miałam ochotę na zupę
ogórkową ze świeżych
ogórków, których wysyp zaobserwowałam w moim warzywniaczku, ale upał za oknem powstrzymał mnie jednak przed włączeniem kuchenki. Dlatego dziś będzie hiszpański chłodnik, ale w nieco innej wersji niż ten klasyczny, czyli z pieczoną
papryką.Gazpacho najlepiej smakuje podane dobrze schłodzone, natomiast jeśli nie macie czasu, żeby je chłodzić w lodówce, wystarczy po zmiksowaniu wszystkich składników dodać do zupy kostki
lodu. Pamiętajmy tylko, aby zmniejszyć wtedy ilość
wody dodawanej do gazpacho przed miksowaniem.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Proporcje na około 1 , 5 litraCzas przygotowania z chłodzeniem: 140 minutSkładniki:1 kg dojrzałych
pomidorów350 g pieczonej
papryki400 g zielonego
ogórka10 g
czosnku100 g
szalotki75 ml
oliwy z oliwek EV75 ml
octu winnego100 ml
wodysólświeżo zmielony
pieprzDodatkowo po 2 łyżki drobno pokrojonych:
pomidorówogórkówWykonanie:
Pomidory myjemy, delikatnie nacinamy skórkę i zalewamy wrzątkiem. Po 3 minutach
wodę wylewamy,
pomidory układamy na zlewie i gdy chwilę przestygną zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera.
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy.
Czosnek i
szalotkę obieramy. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy.Chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy dobrze schłodzony.