ßßß Cookit - przepis na Gazpacho z pieczoną papryką

Gazpacho z pieczoną papryką

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na zupę ogórkową ze świeżych ogórków, których wysyp zaobserwowałam w moim warzywniaczku, ale upał za oknem powstrzymał mnie jednak przed włączeniem kuchenki. Dlatego dziś będzie hiszpański chłodnik, ale w nieco innej wersji niż ten klasyczny, czyli z pieczoną papryką.
Gazpacho najlepiej smakuje podane dobrze schłodzone, natomiast jeśli nie macie czasu, żeby je chłodzić w lodówce, wystarczy po zmiksowaniu wszystkich składników dodać do zupy kostki lodu. Pamiętajmy tylko, aby zmniejszyć wtedy ilość wody dodawanej do gazpacho przed miksowaniem.
Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Proporcje na około 1 , 5 litra
Czas przygotowania z chłodzeniem: 140 minut
Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
350 g pieczonej papryki
400 g zielonego ogórka
10 g czosnku
100 g szalotki
75 ml oliwy z oliwek EV
75 ml octu winnego
100 ml wody
sól
świeżo zmielony pieprz
Dodatkowo po 2 łyżki drobno pokrojonych:
pomidorów
ogórków
Wykonanie:
Pomidory myjemy, delikatnie nacinamy skórkę i zalewamy wrzątkiem. Po 3 minutach wodę wylewamy, pomidory układamy na zlewie i gdy chwilę przestygną zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy. Czosnek i szalotkę obieramy. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy.
Chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy dobrze schłodzony.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/08/gazpacho-z-pieczona-papryka.html