ßßß Cookit - przepis na Hiszpańskie Gazpacho

Hiszpańskie Gazpacho

nazwa

Wykonanie

Hiszpańskie gazpacho to zupa, która nie wymaga gotowania. Podaje się ją na zimno z chrupiącymi grzaneczkami i drobno pokrojonymi świeżymi warzywami. Idealna na ciepłe dni ;)
Składniki
(na 4 porcje)
- 1 kg świeżych dojrzałych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 ogórek krótki
- 1 czerwona papryka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz do smaku
- ewentualnie trochę wody
- kilka kromek czerstwego chleba
Przygotowanie
Pomidory pokroić na niewielkie kawałki i zmiksować w blenderze wraz z czosnkiem na gładkie puree. Przecedzić przez sito, aby pozbyć się nasion i niepotrzebnych kawałków. Do puree dodać pokrojoną połowę obranego ogórka, czerwonej papryki, czerwonej cebuli oraz pokruszone 2 kromki chleba. Zblendować na gładką zupę. Dodać 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać trochę wody. Wstawić do lodówki i chłodzić przez minimum 3 godziny. Przed podaniem przygotować grzaneczki - podsmażyć je na chrupko na patelni z dodatkiem oliwy - oraz warzywa - drobno pokroić ogórka (bez obierania), czerwoną paprykę oraz czerwoną cebulę. Gazpacho podawać na zimno z grzaneczkami i przygotowanymi warzywami. Smacznego!
Źródło:http://jpgotuje.blogspot.com/2013/06/hiszpanskie-gazpacho.html