Wykonanie
Hiszpańskie gazpacho to zupa, która nie wymaga gotowania. Podaje się ją na zimno z chrupiącymi grzaneczkami i drobno pokrojonymi świeżymi warzywami. Idealna na ciepłe dni ;)
Składniki(na 4 porcje)- 1 kg świeżych dojrzałych
pomidorów- 2 ząbki
czosnku- 1 nieduża
czerwona cebula- 1
ogórek krótki- 1
czerwona papryka- 4 łyżki
oliwy z oliwek- 2 łyżki
octu winnego-
sól,
pieprz do smaku- ewentualnie trochę
wody- kilka kromek czerstwego
chlebaPrzygotowanie
Pomidory pokroić na niewielkie kawałki i zmiksować w blenderze wraz z
czosnkiem na gładkie puree. Przecedzić przez sito, aby pozbyć się nasion i niepotrzebnych kawałków. Do puree dodać pokrojoną połowę obranego
ogórka,
czerwonej papryki,
czerwonej cebuli oraz pokruszone 2 kromki
chleba. Zblendować na gładką zupę. Dodać 4 łyżki
oliwy z oliwek, 2 łyżki
octu winnego, doprawić
solą i
pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać trochę
wody. Wstawić do lodówki i chłodzić przez minimum 3 godziny. Przed podaniem przygotować grzaneczki - podsmażyć je na chrupko na patelni z dodatkiem
oliwy - oraz warzywa - drobno pokroić
ogórka (bez obierania),
czerwoną paprykę oraz
czerwoną cebulę. Gazpacho podawać na zimno z grzaneczkami i przygotowanymi warzywami. Smacznego!