Wykonanie
« Powrót  Opis:Do całości dodajemy schłodzony w międzyczasie
chleb i miksujemy blenderem. Doprawiamy
solą i
pieprzem, w razie potrzeby dolewamy troszkę
wody (aby konsystencja była lekko płynna). Przed podaniem chłodzimy jeszcze przez 1-2 godziny w lodówce. Ozdabiamy na wierzchu posiekanymi drobno
oliwkami. Tak przygotowane gazpacho to prawdziwa duma hiszpańskiej kuchni.
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
pomidory 1 kilogramów
ogórek 1 sztukduża
papryka (czerwona lub zielona)1 sztuk
cebula 1 sztukząbek
czosnku 1 ząbki
chleb kromki 2 sztukgarść hiszpańskich zielonych
oliwek według uznaniaHiszpańska
oliwa z oliwek 5 łyżek stołowychhiszpański
ocet winny z Jerez według uznania
Sól i
pieprz według uznaniaWykonanie:
Chleb drobimy na kawałki do miseczki, polewamy hiszpańską
oliwą (około 4-5 łyżek) i
octem winnym, mieszamy ręką, aby
oliwa dobrze się wchłonęła. Odstawiamy do lodówki.Uwagi:Podczas gdy w lodówce chłodzi sie chlebek, przygotowujemy warzywa: oczyszczamy
paprykę, sparzamy
pomidory i usuwamy z nich skórkę.
Pomidory,
paprykę,
cebulę i
ogórka kroimy w kostkę, wyciskamy
czosnek.Autor: EspanolZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia HiszpańskaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: