ßßß Cookit - przepis na Gazpacho z hiszpańskimi oliwkami

Gazpacho z hiszpańskimi oliwkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Do całości dodajemy schłodzony w międzyczasie chleb i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby dolewamy troszkę wody (aby konsystencja była lekko płynna). Przed podaniem chłodzimy jeszcze przez 1-2 godziny w lodówce. Ozdabiamy na wierzchu posiekanymi drobno oliwkami. Tak przygotowane gazpacho to prawdziwa duma hiszpańskiej kuchni.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pomidory 1 kilogramów
ogórek 1 sztuk
duża papryka (czerwona lub zielona)1 sztuk
cebula 1 sztuk
ząbek czosnku 1 ząbki
chleb kromki 2 sztuk
garść hiszpańskich zielonych oliwek według uznania
Hiszpańska oliwa z oliwek 5 łyżek stołowych
hiszpański ocet winny z Jerez według uznania
Sól i pieprz według uznania
Wykonanie:
Chleb drobimy na kawałki do miseczki, polewamy hiszpańską oliwą (około 4-5 łyżek) i octem winnym, mieszamy ręką, aby oliwa dobrze się wchłonęła. Odstawiamy do lodówki.
Uwagi:
Podczas gdy w lodówce chłodzi sie chlebek, przygotowujemy warzywa: oczyszczamy paprykę, sparzamy pomidory i usuwamy z nich skórkę. Pomidory, paprykę, cebulę i ogórka kroimy w kostkę, wyciskamy czosnek.
Autor: Espanol
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Hiszpańska
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12869/Gazpacho-z-hiszpanskimi-oliwkami