ßßß Cookit - przepis na Gazpacho

Gazpacho

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Gazpacho
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 140 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kromki białego chleba 3 sztuk
czosnek 3 ząbki
oliwa 4 łyżek stołowych
pomidory 500 gramów
papryka różnokolorowa 3 sztuk
ogórek 1 sztuk
cebula 2 sztuk
ocet winny 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Pokrojoną w kostkę kromkę chleba usmażyć na patelni bez tłuszczu, a czosnek utrzeć w moździerzu z dodatkiem soli. Pozostały chleb połamać na kawałki, dorzucić do czosnku i wymieszać. Dolewać oliwę, miksując, aż do otrzymania jednolitej pasty i odstawić na 30 minut. Papryki i cebule oczyścić. Umyty ogórek przekroić wzdłuż na pół i usunąć nadmiar pestek. Sparzone pomidory obrać ze skórki i usunąć pestki. 1/3 warzyw, oprócz pomidorów, pokroić w małą kostkę. Pozostałe utrzeć na papkę z pastą czosnkową. Całość przetrzeć przez drobne sito. Dolać ocet oraz pół litra wody mineralnej, wymieszać i przykryć. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem jeszcze raz wymieszać i doprawić sola oraz pieprzem. Podawać z pozostałymi warzywami i grzankami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Hiszpańska
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11069/Gazpacho