Wykonanie
« Powrót  Gazpacho
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 140 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokromki
białego chleba 3 sztuk
czosnek 3 ząbki
oliwa 4 łyżek stołowych
pomidory 500 gramów
papryka różnokolorowa 3 sztuk
ogórek 1 sztuk
cebula 2 sztuk
ocet winny 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Pokrojoną w kostkę kromkę
chleba usmażyć na patelni bez tłuszczu, a
czosnek utrzeć w moździerzu z dodatkiem
soli. Pozostały
chleb połamać na kawałki, dorzucić do
czosnku i wymieszać. Dolewać
oliwę, miksując, aż do otrzymania jednolitej pasty i odstawić na 30 minut.
Papryki i
cebule oczyścić. Umyty
ogórek przekroić wzdłuż na pół i usunąć nadmiar pestek. Sparzone
pomidory obrać ze skórki i usunąć pestki. 1/3 warzyw, oprócz
pomidorów, pokroić w małą kostkę. Pozostałe utrzeć na papkę z pastą
czosnkową. Całość przetrzeć przez drobne sito. Dolać
ocet oraz pół litra
wody mineralnej, wymieszać i przykryć. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem jeszcze raz wymieszać i doprawić
sola oraz
pieprzem. Podawać z pozostałymi warzywami i grzankami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia HiszpańskaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: