ßßß Cookit - przepis na Gazpacho, czyli idealna zupa na upalne dni

Gazpacho, czyli idealna zupa na upalne dni

nazwa

Wykonanie

Nie ma chyba drugiej potrawy, która tak bardzo kojarzyłaby się z Hiszpanią jak Gazpacho. Jego ostrość, chłód i słodycz idealnie współgrają tworząc perfekcyjną mieszankę dla zmęczonych upałem i pragnących orzeźwienia. Danie to przekonuje do siebie nawet tych, którzy nie przepadają za wszelkiego rodzaju chłodnikami. Zupa ta pochodzi z Andaluzji, ale istnieją jego regionalne odmiany. Oczywiście każdy kucharz ma swój własny sposób na to jak przygotować idealne Gazpacho. Nasz przepis znalazłyśmy w jednej z książek kucharski i smakuje dokładnie tak jak to Gazpacho, które jadłyśmy w Hiszpanii.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
-2 cebule
-2 ogórki gruntowe
-2,5 papryki
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1,5 łyżki octu winnego
-1 łyżka przecieru pomidorowego
-300 ml soku pomidorowego
-0,5 kg pomidorów
-sól i pieprz ziołowy Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
1. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przekrojone na pół papryki, do czasu aż skóra będzie łatwo schodziła (ok. 30 minut).
1. Pomidory dokładnie myjemy, lekko rozcinamy skórkę (aby po sparzeniu lepiej schodziła) i następnie sparzamy wrzątkiem. Przekrajemy na mniejsze kawałki, pozbywając się nasion.
3. Drobno siekamy ząbki czosnku, obieramy ogórki i cebule. Przekrajemy je na ćwiartki.
4. Następnie w melakserze dokładnie miksujemy cebule, papryki, ogórki, pomidory, czosnek, ocet, przecier, oliwę z oliwek. Dolewamy do tego sok pomidorowy i miksujemy ponownie przez chwilę.
5. Przyprawiamy całość solą i pieprzem.
6. Gazpacho z racji iż to chłodnik najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez minimum 2-3 godziny.
Smacznego!
P.s. Gazpacho świetnie się sprawdzi podczas letnich przyjęć i imprez jako jedna z przystawek!
Źródło:http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/08/gazpacho-czyli-idealna-zupa-na-upalne.html