Wykonanie
W dzisiejszej odsłonie szpinakowi będzie towarzyszyć
Dorsz i
Ciasto francuskie:)
Potrzebne produkty:Torebka
szpinaku ok. 150g
Dorsz (ja użyłam w
sumie 4 kawałków
rybki na dwie osoby i okazało się troszkę za dużo, więc polecam 2 kawałki na dwie osoby)
Ser favita z Mlekovity
Ciasto francuskie (ja kupuję gotowe)1 op.
cytryna (troszkę do wyciśnięcia)
czosnek 1 ząbek
Przyprawy:
Pieprz - Kamis
SólOliwaNa pierwszy ogień idzie
rybka. Należy ją rozmrozić i podsmażyć. Spytacie dlaczego dorsz? Akurat tę
rybę mam wypróbowaną i jest godna polecenia. Ja kupuję tylko
dorsza atlantyckiego, gdyż nie posiada on takiej glazury, kawałki są konkretne a podczas rozmrażania i pieczenia nie śmierdzi okrutnie.Tak, więc po rozmrożeniu
ryby przyprawiam ją
solą i
pieprzem.
Następnie przygotowuję patelnię z 2 łyżkami
oliwy i podsmażam
dorsza. Nie przesadzam, gdyż
ryba będzie jeszcze pieczona w piekarniku z
ciastem fancuskim.
Po podsmażeniu
dorsza odkładam go na bok, aby przestygnął. Gorący będzie się źle układał na cieście.Następnym etapem przygotowań jest
szpinak. Jest wiele szkół robienia
szpinaku i przyprawiania go. Myślę, że każdy musi przygotować go kilka
razy, aby doszedł do perfekcji i aby nasze
kubki smakowe go pokochały.
Ja przyrządzam go następująco. Na patelnię
daję łyżkę
oliwy i wyciskam 1 ząbek
czosnku. Podsmażam go ale pamiętajmy, aby
czosnek nie zrobił się brązowy bo
szpinak będzie gorzki. Po chwili wrzucam opłukane i odsączone liście
szpinaku.
Gdy
szpinak zaczyna zmniejszać swoją objętość zaczynam go przyprawiać
solą i
pieprzem, a następnie wyciśniętym
sokiem z cytryny (góra z jednego plasterka sok - to także wedle Waszych upodobań
smakowych dla mnie tyle jest w sam raz). Na początek nie przesadzajcie z przyprawianiem, pamiętajcie to ma Wam smakować! Uwierzcie mi
szpinak jest wspaniały tylko trzeba go dobrze przygotować.Gdy już wszystko pięknie się skomponuje, a
szpinak zmięknie dodaję połowę
sera favita z Mlekovity pokrojonego w kostkę.
Takim to sposobem mamy przygotowane już wszystko, więc włączamy piekarnik (i teraz każdy patrzy co producent jego piekarnika zaleca przy pieczeniu
ciasta francuskiego). Ja nagrzewam do temperatury 170 stopni. Piekarnik się nagrzewa, a my przygotowujemy naszą kanapeczkę.Gotowe ciasto przecinamy na pół i na jednej części kładziemy kawałek
dorsza, następnie
szpinak z favita.
I ponownie
dorsza...
Całości zawijamy w
ciasto francuskie nacinając je po bokach.A następnie odkładamy na naczynie, które pójdzie do piekarnika.
Z drugą częścią ciasta i pozostałymi kawałkami
dorsza robimy podobnie.Całość pieczemy, aż
ciasto francuskie będzie ładnie przyrumienione to jest do 30 minut w temperaturze 170 stopni.Po upieczeniu tak się nasza kanapeczka prezentuje.
A tak po przekrojeniu. Czyż nie pięknie????
Obiadek gotowy - SMACZNEGO!!!!