Wykonanie
Serników nie robię zbyt często, jednak ponieważ mój M. jest wielkim fanem - postanowiłam zaryzykować. Oczywiście zjedliśmy tylko po kawałku (odchudzanie trwa nadal), a resztę oddaliśmy w dobre ręce i zniknął błyskawicznie.Przepis wzięłam z Moich Wypieków, jednak bardzo dużo zmieniłam.Zmniejszyłam ilość
czekolady (której i tak jest mnóstwo), dzięki
czemu masa czekoladowa jeszcze bardziej rozpływa się w ustach. Dodałam
śliwki, które fajnie się komponują z
czekoladą i sernikiem. I przede wszystkim nie dodałam
alkoholu, a zamiast tego użyłam masy krówkowej.Mama powiedziała, że jest idealny i nigdy mam w nim nic już nie zmieniać. Ma pozostać w takim wydaniu.
Składniki na warstwę
serową:450 g
sera na sernik (minimum dwukrotnie zmielonego)3
jajka1 łyżkę ekstraktu
waniliowego125 g
cukru do wypieków200 ml
śmietany kremówki1 łyżka
mąki ziemniaczanejJajka miksujemy do połączenia się, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), ja tego nie zrobiłam, posmarowałam ją
masłem. Wylewamy masę sernikową. Pieczemy w 160 stopniach przez 45 minut bez termoobiegu. Sernik po upieczeniu jest sprężysty.Chłodzimy w uchylonym piekarniku.Składniki na
truflę czekoladową:500 ml
śmietany kremówki1 łyżka
cukru pudru300 g
gorzkiej czekolady1 łyżka masy krówkowejdodatkowo mrożone
śliwki, 2 łyżki masy krówkowej.
Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku aż do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać pokruszoną
czekoladę. Zostawić do rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając. Następnie chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.(nie może całkowicie zgęstnieć).
Po tym czasie masę
czekoladową umieszczamy w misie miksera, dodajemy przesiany przez sitko
cukier puder i masę
krówkową. Całość ubijamy do uzyskania jaśniejszej masy.
Śliwki rozmrażamy (ja posypałam je łyżeczką
cukru, układamy na serniku i na wierzch rozprowadzamy masę
krówkową (2 duże łyżki). Ja zrobiłam to jak na zdjęciu za pomocą rękawa cukierniczego.Krem przekładamy na schłodzony sernik, wkładamy do lodówki na kilka godzin do zgęstnienia
czekolady. Kroimy nożem maczanym na chwilę we wrzątku i wytartym do sucha.