Wykonanie
Pamiętacie sernik
truflowy ? Połączenie go z białą warstwą
serową jest jeszcze smaczniejsze! Sernik jest zwarty, lekko mazisty dzięki kremówce, bardzo smaczny, nie opada po upieczeniu. Warstwa truflowa jest intensywna, gęsta, z dodatkiem
likieru Bailey's. Smak
likieru nie dominuje w
trufli, jest mało wyczuwalny, ale nadaje jej charakteru i lekkiego 'kopa'. Polecam :-).Składniki na masę
serową:500 g
twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie3
jajka125 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka pasty lub ekstraktu z
wanilii200 ml
śmietany kremówki 36%1 łyżka
mąki ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka zmiksować do połączenia. Dodać pozostałe skladniki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać masę
serową, wstrząsnąć do wyrównania (masa serowa będzie o rzadkiej konsystencji).Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.500 ml
śmietany kremówki 36%400 g
gorzkiej czekolady, posiekanej4 łyżki
cukru pudru150 ml
likieru Bailey's
Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku do momentu wrzenia. Zdjąć z palinka, dodać
czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, co pewnien czas mieszając. Przestudzić. Schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę lub do momentu otrzymania gęstej masy czekoladowej (uważając, by masa całkowicie nie zgęstniała).Masę
czekoladową umieścić w misie miksera. Dodać przesiany
cukier puder, wlać
likier i ubić (końcówki do ubijania
białek) do zwiększenia objętości i otrzymania kremu o jaśniejszym kolorze.Krem przełożyć na zimny sernik. Wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.Przed podaniem oprószyć
kakao.Kroić
ostrym długim nożem, maczanym na chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha ściereczką. Za każdym razem nóż przecierać papierowym ręczniczkiem.Smacznego :-).