Wykonanie
Lubicie serniki ? ja uwielbiam :) lubicie
trufle ? ja uwielbiam :) to ciasto jak najbardziej jest dla Was :) blog " Moje wypieki " wszyscy uwielbiający słodkości znamy. Książkę nie każdy ma , ale ja takie szczęście mam i ją posiadam. Zapewne , to nie ostatnie ciasto z tej książki , którym się z
Wami podzielę .Przeglądając sobie kartka po kartce natrafiłam na ten serniczek <3 Cudny smak , ślicznie wygląda :) Czego nam trzeba bardziej ? ;) Proponuję również zwiększyć ilość
sera , gdyż jak widać na zdjęciach , masa sernikowa jest mniejsza w porównaniu z
truflą :) Następnym razem tak właśnie uczynię :) Przepis już troszeczkę zmodyfikowałam w nawiasach moje zmiany .źródło : "Moje wypieki i desery "Temp. pieczenia 160 CCzas pieczenia : 50 -55 minutWymiary blaszki : tortownica 24 cm
Składniki:Ciasto :500 g zmielonego
twarogu ( ja użyłam
sera z wiaderka Włoszczowa )3
jajka125 g drobnego
cukru200 ml
śmietanki kremówki 36 % ( 30 % )1 łyżka
mąki ziemniaczanej ( można dodać budyniu
waniliowego w proszku 2 łyżki )1 łyżeczka pasty z
wanilii ( ja dodałam ziarenka z 1
laski wanilii )
Trufla:150 ml
likieru Baileys (
likier kokosowy )500 ml kremówki 30 %400 g posiekanej
gorzkiej czekolady4 łyżki
cukru pudru ( 3 łyżki )
Sposób przygotowania :Ciasto:
Jajka miksujemy ( wszystkie składniki powinny
mieć temp. pokojową ).Dodajemy
cukier , kremówkę ,
mąkę ziemniaczaną ,
wanilię i na końcu
ser , cały czas miksując do powstania gładkiej masy.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę
serową .Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160 C przez ok. 50 - 55 minut.Wierzch serniczka powinien być sprężysty i ścięty.Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Trufla:
Śmietankę podgrzewamy do momentu wrzenia.Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną
gorzką czekoladę , czekamy aż się rozpuści , co jakiś czas mieszamy.Po lekkim wystudzeniu wstawiamy do lodówki na godzinkę .Masa czekoladowa lekko nam zgęstnieje i wtedy dodajemy
cukier puder i
likier.Ubijamy mikserem aż krem zwiększy swoją objętość .Wylewamy na zimny sernik , wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na całą noc.Smacznego