Wykonanie
Składniki:masa :1 kg
twarogu trzykrotnie zmielonego60 g miękkiego
masła225 ml
śmietany kremówki6
jajek1 szklanka drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegowyłuskane ziarenka z 1
laski wanilii3 łyżki
mąki ziemniaczanej100 g kandyzowanej skórki z
pomarańczypolewa czekoladowa:100 g ciemnej
gorzkiej czekolady100 g
masłamasa :
Twaróg przepuszczamy 3
razy przez maszynkę do
mięsa razem z miękkim
masłem. Mieszamy ze
śmietanką.
Żółtka ubijamy z połową
cukru.
Białka ubijamy na pianę razem z resztą
cukru (nie na sztywno). Mieszamy
twaróg z
żółtkami, następnie dodajemy ekstrakt
waniliowy, ziarenka
wanilii,
mąkę ziemniaczaną, kandyzowaną skórkę z
pomarańczy, a na koniec łączymy z pianą z
białek.Na dno piekarnika lub dolną kratkę wstawiamy blaszkę z gorącą
wodą z całego czajnika. Masę
serową wykładamy na przygotowany spód. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C, na środkową kratkę, na wierzch kładziemy kawałek folii aluminiowej (sernik zachowa jasny wierzch) i pieczemy przez około 70 - 80 minut, aż sernik będzie ścięty, środek sernika może pozostać delikatnie wilgotny. Stopniowo uchylamy drzwiczki piekarnika i powoli studzimy sernik wysuwając go z piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu zdejmujemy obręcz formy i wkładamy sernik do lodówki na całą noc, bez przykrycia.
polewa czekoladowa : Do rondelka z grubym dnem wkładamy pokrojone na kawałki
masło i
czekoladę połamaną na kosteczki, roztapiamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Studzimy.Na upieczonym i ostudzonym serniku rozprowadzamy
polewę czekoladową, po czym wstawiamy do lodówki na minimu 30 minut. Dekorujemy dowolnymi
owocami. Smacznego!