Wykonanie
W święta upiekłam
ciasteczka oraz dwa ciasta. Jednym z nich obowiązkowo musiał być sernik. Znalazłam cudowne, delikatne oraz pachnące
suszone morele i to one przyozdobiły ciasto.Sernik z
suszonymi morelami – przepis:1000 g
sera do serników150 g
cukru150 ml
śmietany kremówki 30%200-300 g
suszonych moreli3
jajka2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki ekstraktu
waniliowego80 g
gorzkiej czekoladySer,
cukier,
jajka,
mąkę ziemniaczaną, ekstrakt
waniliowy oraz kremówkę wrzucamy do miski po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej
masłem. Na wierzchu układamy pocięte w paski kawałki
moreli. Sernik wstawiamy na 75-80 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po 30-40 minutach pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową albo papierem do pieczenia (dzięki temu sernik pozostanie dość jasny). Po wyjęciu i ostudzeniu sernika polewamy go roztopioną
czekoladą. Możemy zrobić to również bezpośrednio przed podaniem.