Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 80g mała- 50g
cukru pudru- 2 łyżki
śmietany 18%- 150g
mąki pszennej*na masę
serową- 4
jajka- 2 łyżki budyniu
waniliowego- 1 op.
cukru waniliowego- szczypta
soli- 3/4 kg białego mielonego
sera śmietankowego- 200g
cukru- ok. 1/2kg
śliwek węgierek*na polewę- 100g
białej czekolady- 150ml
śmietany 30%-
gorzka czekoladaSposób przygotowania:1. W misce siekamy
masło z
mąką i
cukrem pudrem, następnie dodajemy
śmietanę, zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min.2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do średniej tortownicy, wysmarowanej tłuszczem, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10-15 min. w 180 stopniach.3.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym, następnie dodajemy
ser i
budyń, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno z
solą i delikatnie łączymy z
serem.4. Na podpieczony spód kładziemy połówki
śliwek, skórką do dołu, później wykładamy masę
serową. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach, gotowy studzimy.5.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną
białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Następnie polewamy nią ostudzony sernik, ścieramy
gorzką czekoladę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.