Wykonanie
Klasyczne tartaletki, czyli większe babeczki w poziomkowej wersji z kremem
śmietanowo-budyniowym i
czekoladą. Niezwykle delikatne i aksamitne w smaku.
Tartaletki z Kremem
Poziomkowym i
Czekoladą - Składniki: (ok. 6 tartaletek o średnicy 10 cm)spód:300 g
mąki pszennej150 g
masła (powinno być schłodzone)3
żółtka80 g
cukru pudrucukier waniliowyodrobina
solimasa:20 g budyniu
waniliowego (połowa opakowania)200 ml
mleka4 łyżki
cukru400 ml
śmietany kremówki 30%ok. 200 g poziomekok. 50 g
gorzkiej czekoladyWszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych
masłem foremkach.
Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów tartaletek przez ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni.Masa:
W ok. 1/3 szklanki
mleka rozprowadzamy
budyń. Resztę
mleka zagotowujemy wraz z
cukrem i ciągle mieszając wlewamy
budyń i dalej energicznie mieszamy do zgęstnienia. Całkowicie studzimy.220 ml
śmietany kremówki ubijamy na sztywno, a następnie zmieniając obroty miksera na najniższy poziom powoli dodajemy
budyń. Następnie wrzucamy ok. 120 g poziomek i delikatnie za pomocą szpatułki mieszamy.Na każdą tartaletkę wykładamy ok. 2 łyżki kremu i posypujemy startą na tarce o grubych oczkach
czekoladą oraz resztą poziomek. Chłodzimy w lodówce.Tuż przed podaniem ubijamy pozostałą część
śmietany i dekorujemy tartaletki.