Wykonanie
Kremówka papieska lub nazywana po prostu kremówką wiedeńską- napoleonką jest jednym z moich ulubionych ciast. Od dawna chodził za mną ten przepis- ale przyznam szczerze ze względu na pracochłonność jaką zajmuje jego przygotowanie, przekładałam to w czasie. W końcu się udało :) wyszedł po prostu pyszny!
Składniki na
ciasto francuskie:¼ kg
masła¼ kg
mąki1
żółtkoszczypta
soli½ szklanki
wodySkładniki na
bitą śmietanę:½ litra
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudru1
cukier waniliowy2 szklanki
mleka¾ szklanki
cukru3
jaja3
żółtka½ szklanki
mąki pszennej2 łyżki
masła1
cukier waniliowyWykonanie kremu
waniliowego:
Mleko zagotować z
cukrem waniliowym. Do
pszennej mąki dodać
cukier, całe
jajka i
żółtka, dokładnie wymieszać, wlewać gotujące
mleko, ciągle mieszając i zagotować. Po całkowitym ostudzeniu dodać
masło i mieszać do chwili uzyskania jednolitej masy.
Wykonanie
bitej śmietany:Mocno ochłodzoną
śmietankę ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę.Wykonanie
ciasta francuskiego i składanie:
Masło zagnieść z 1/5
mąki, uformować kostkę i ochłodzić. Z pozostałej
mąki,
żółtka,
wody i szczypty
soli zagnieść ciasto o takiej gęstości jak
masło z
mąką. Chłodzić przez 20 minut. Zimne ciasto rozwałkować w prostokąt. Na środku położyć kostkę z
masła i
mąki, przykryć przeciwległymi bokami i rozwałkować na prostokąt o grubości 2 cm. Ponownie złożyć przeciwległe boki do środka a później na połowę i rozwałkować.
Składanie kopertowe powtórzyć czterokrotnie po każdym złożeniu ciasto wstawić na 15-20 min do lodówki. W końcu rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 0 , 5 cm i ułożyć na blaszce.
Piec w temperaturze 200 stopni na kolor jasnobrązowy. Upieczone
ciasto francuskie przekroić na dwie równe części, jedną połowę posmarować kremem
waniliowym, następnie warstwą
bitej śmietany. Całość przykryć drugą połowa ciasta, posypać
cukrem pudrem. Kroić w prostokąty o dowolnej wielkości.