Wykonanie
Ale buła, mówię Wam ! jest rewelacyjnie delikatna i tak mięciutka, że ma się ochotę do niej przytulić :) Na życzenie mojej drugiej połowy specjalnie
okryłam ją ogromną ilością kruszonki, a warstwa
sera daje cudowną
waniliową wilgoć. Przepis na ciasto zaczerpnęłam : stąd
Cytując s kładniki :450. g
mąki pszennej100 ml. ciepłego
mleka100 ml. ciepłej
wody15 g. świeżych
drożdży1
jajko2 łyżki roztopionego
masła3 łyżki
cukru ( u mnie 2 łyżki
cukru pudru)1 łyżeczka
soli ( dałam 2/3 płaskiej)
Ser :200 g. półtłustego
twarogu1/4 szklanki ciepłego
mleka2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka pasty waniliowej2 łyżeczki budyniu
waniliowegoKruszonka :100 g.
masła4 czubate łyżki
mąki4 łyżki
cukru + 2 łyżki
cukru pudru1/2 opakowania
cukru waniliowegoPrzygotowanie :
Drożdże pokruszyłam w miseczce, dodałam łyżeczkę
cukru i
maki, zalałam 3 łyżkami
mleka, odstawiłam na 15 minut w ciepłe miejsce. Pięknie wyrosły :) Posiekałam
masło z
mąką i
cukrem na kruszonkę .
Ser rozrobiłam z
mlekiem ,
cukrem i
budyniem.
Mąkę przesiałam do dużej miski, dodałam pozostałe składniki i zaczyn
drożdżowy , wyrobiłam elastyczne ciasto ( ok. 10 minut). Odstawiłam do wyrośnięcia pod ściereczką - podwoiło objętość po ok. 40 minutach. Przełożyłam na stolnicę i delikatnie, podsypując
mąką, jeszcze raz wyrobiłam.Przełożyłam do wysmarowanej
masłem okrągłej formy i dałam ciastu jeszcze odpocząć przez 10 minut ( urosło). Na ciasto wyłożyłam
ser, a na górę wysypałam kruszonkę. Piekłam w temperaturze 180 stopni C. ok. godziny - do suchego patyczka.