ßßß Cookit - przepis na Bułka drożdżowa z twarogiem i kruszonką

Bułka drożdżowa z twarogiem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Ale buła, mówię Wam ! jest rewelacyjnie delikatna i tak mięciutka, że ma się ochotę do niej przytulić :) Na życzenie mojej drugiej połowy specjalnie okryłam ją ogromną ilością kruszonki, a warstwa sera daje cudowną waniliową wilgoć. Przepis na ciasto zaczerpnęłam : stąd
Cytując s kładniki :
450. g mąki pszennej
100 ml. ciepłego mleka
100 ml. ciepłej wody
15 g. świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
3 łyżki cukru ( u mnie 2 łyżki cukru pudru)
1 łyżeczka soli ( dałam 2/3 płaskiej)
Ser :
200 g. półtłustego twarogu
1/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżeczki budyniu waniliowego
Kruszonka :
100 g. masła
4 czubate łyżki mąki
4 łyżki cukru + 2 łyżki cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
Przygotowanie :
Drożdże pokruszyłam w miseczce, dodałam łyżeczkę cukru i maki, zalałam 3 łyżkami mleka, odstawiłam na 15 minut w ciepłe miejsce. Pięknie wyrosły :) Posiekałam masło z mąką i cukrem na kruszonkę .Ser rozrobiłam z mlekiem , cukrem i budyniem.
Mąkę przesiałam do dużej miski, dodałam pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy , wyrobiłam elastyczne ciasto ( ok. 10 minut). Odstawiłam do wyrośnięcia pod ściereczką - podwoiło objętość po ok. 40 minutach. Przełożyłam na stolnicę i delikatnie, podsypując mąką, jeszcze raz wyrobiłam.
Przełożyłam do wysmarowanej masłem okrągłej formy i dałam ciastu jeszcze odpocząć przez 10 minut ( urosło). Na ciasto wyłożyłam ser, a na górę wysypałam kruszonkę. Piekłam w temperaturze 180 stopni C. ok. godziny - do suchego patyczka.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/03/buka-drozdzowa-z-twarogiem-i-kruszonka.html