Wykonanie
Let’s get one thing straight – a
churro might taste like a Spanish doughnut and look like a Spanish doughnut, but don’t get it confused, as they are two different desserts. A
churro is a
churro! Otherwise it’s like calling spaghetti – Italian noodles!Postawmy sprawę jasno -
churro może smakować jak hiszpańskie pączki, może wyglądać, jak hiszpańskie pączki, ale nie
dajcie się zmylić, bo to dwa różne desery.
Churro to
churro. W innym wypadku na spaghetti wołalibyśmy - włoskie kluski.Chrupiące, ciężkie i bardzo słodkie - kwintesencja tłustego czwartku, choć podawane w Hiszpanii w Nowy Rok.
Churro przygotowywane z ciasta parzonego na dwa sposoby. Z
jajkiem i bez
jajka. Oba sprawdzone i godne polecenia.Dziś polecam
Churro, jako miłą odmianę dla zwykłych pączków z różaną
konfiturą (choć
broń Boże nie neguję ich walorów
smakowych.)Przepis z
jajkiem200 g
mąki3 łyżki
cukru białego30 g
masła2
jajka250 ml
wodycukier puder do posypania- Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy
masło i
cukier. Stawiamy na wolnym ogniu i czekamy, aż
masło się rozpuści. Zdejmujemy z gazu i wsypujemy
mąkę. Energicznie mieszamy, do momentu, w którym ciasto stanie się gładkie, jednolite i bez problemu będzie odchodzić od garnka. Odstawiamy chwilę do przestygnięcia.- Po chwili wbijamy do ciasta pierwsze
jajko i dokładnie łączymy je z
ciastem. Będzie wyglądało, jakbyśmy robili coś nie tak, ale wystarczy chwila cierpliwości i już wszystko będzie dobrze. Następnie dodajemy drugie
jajko i również cierpliwie łączymy je z masą. Ważne, aby
jajek nie dodawać na raz - będzie o wiele trudniej je wmasować i może coś nie wyjść.- Rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 180 C i rękawem kucharskim z gwiazdkową końcówką wyciskamy
churro. Długość dowolna, kształt dowolny. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Jeszcze ciepłe i odsączone z tłuszczu obtaczamy w cukrze pudrze.Przepis bez
jajka125 ml
mleka125 ml
wody3 łyżki
masła2 łyżki
cukru sól1/2 łyżeczka
cukru waniliowego200 g
mąki pszennej- Do garnka wlewamy
wodę i
mleko, dodajemy
cukier,
sól i
masło. Stawiamy na mały ogień. Gdy
masło się rozpuści, zdejmujemy z gazu garnek i dodajemy do niego
mąkę. Energiczne mieszamy.- Rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 180 C i rękawem kucharskim z gwiazdkową końcówką wyciskamy
churro. Długość dowolna, kształt dowolny. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Jeszcze ciepłe i odsączone z tłuszczu obtaczamy w cukrze pudrze.Smacznego :)