Wykonanie
Klasyczny sernik wiedeński na kruchym spodzie. Subtelny w smaku, mało słodki i bardzo puszysty za sprawą dość specyficznego sposobu pieczenia, dzięki któremu również nie opada. Pieczenie składa się z
trzech etapów. Być może brzmi dosyć skomplikowanie, ale zapewniam, że to nic trudnego.Źródło: Aromat Kuchni .Składniki na duża blachę o wymiarach 25 x 35 cm:Ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennejszczypta
soli4 łyżki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2
żółtka150 g zimnego
masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
Mąkę przesiać do misy malaksera. Dodać
sól,
cukier,
wanilię,
masło i obrócić kilka
razy, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Dodać
żółtka i obrócić jeszcze kilka
razy. W razie potrzeby dodać łyżkę lodowatej
wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować walec, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Spód formy wysmarować
masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków niczym nie smarować.Ciasto pokroić na plastry i wyłożyć nim formę. Wyrównać małym wałkiem, nakłuć widelcem i piec przez 15 minut.Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika, a temperaturę zwiększyć do 220°C.Masa serowa:1 kg
tłustego sera twarogowego, zmielonego trzykrotnie, ważonego już po zmieleniu10
żółtek12 łyżek
cukru pudru, przesianego10 łyżek
mąki pszennej, przesianej8 łyżek
mąki ziemniaczanej, przesianej100 g
masła, rozpuszczonego i wystudzonego450 ml
mleka12
białek + 0,5 szklanki
cukru kryształuDodatkowo:pół tabliczki ulubionej
czekolady (u mnie biała)W dużej misie utrzeć
ser z
cukrem pudrem oraz
żółtkami, dodając je kolejno. Następnie dodać
masło, oba rodzaje
mąki i
mleko. Zmiksować.
Białka ubić z
cukrem kryształem na pianę. Do masy serowej dodać 1/3 piany i delikatnie wymieszać za pomocą
łopatki. Dodać resztę piany i znów bardzo delikatnie wymieszać.Masę wylać na podpieczony spód, lekko potrząsnąć blachą, by wyrównać wierzch.Włożyć do piekarnika i piec według poniższej instrukcji.Pieczenie:Piec 5 minut w temperaturze 220°C. Po tym czasie wysunąć sernik na półce z piekarnika i za pomocą długiego noża oddzielić brzegi od blachy. Wsunąć sernik z powrotem.Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec 30 minut. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i odstawić na stół lub blat kuchenny na 15 minut. Piekarnika nie wyłączać. Po tym czasie znów włożyć blachę do piekarnika.Piec 15 minut w temperaturze 180 °C. Wyjąć sernik z piekarnika, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Piekarnik można już wyłączyć.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej i polać wierzch wystudzonego sernika. Schować do lodówki na kilka minut, by polewa stężała.Życzę smacznego!