ßßß Cookit - przepis na Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

nazwa

Wykonanie

Klasyczny sernik wiedeński na kruchym spodzie. Subtelny w smaku, mało słodki i bardzo puszysty za sprawą dość specyficznego sposobu pieczenia, dzięki któremu również nie opada. Pieczenie składa się z trzech etapów. Być może brzmi dosyć skomplikowanie, ale zapewniam, że to nic trudnego.
Źródło: Aromat Kuchni .
Składniki na duża blachę o wymiarach 25 x 35 cm:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 żółtka
150 g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
Mąkę przesiać do misy malaksera. Dodać sól, cukier, wanilię, masło i obrócić kilka razy, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Dodać żółtka i obrócić jeszcze kilka razy. W razie potrzeby dodać łyżkę lodowatej wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować walec, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Spód formy wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować.
Ciasto pokroić na plastry i wyłożyć nim formę. Wyrównać małym wałkiem, nakłuć widelcem i piec przez 15 minut.
Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika, a temperaturę zwiększyć do 220°C.
Masa serowa:
1 kg tłustego sera twarogowego, zmielonego trzykrotnie, ważonego już po zmieleniu
10 żółtek
12 łyżek cukru pudru, przesianego
10 łyżek mąki pszennej, przesianej
8 łyżek mąki ziemniaczanej, przesianej
100 g masła, rozpuszczonego i wystudzonego
450 ml mleka
12 białek + 0,5 szklanki cukru kryształu
Dodatkowo:
pół tabliczki ulubionej czekolady (u mnie biała)
W dużej misie utrzeć ser z cukrem pudrem oraz żółtkami, dodając je kolejno. Następnie dodać masło, oba rodzaje mąki i mleko. Zmiksować.
Białka ubić z cukrem kryształem na pianę. Do masy serowej dodać 1/3 piany i delikatnie wymieszać za pomocą łopatki. Dodać resztę piany i znów bardzo delikatnie wymieszać.
Masę wylać na podpieczony spód, lekko potrząsnąć blachą, by wyrównać wierzch.
Włożyć do piekarnika i piec według poniższej instrukcji.
Pieczenie:
Piec 5 minut w temperaturze 220°C. Po tym czasie wysunąć sernik na półce z piekarnika i za pomocą długiego noża oddzielić brzegi od blachy. Wsunąć sernik z powrotem.
Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec 30 minut. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i odstawić na stół lub blat kuchenny na 15 minut. Piekarnika nie wyłączać. Po tym czasie znów włożyć blachę do piekarnika.
Piec 15 minut w temperaturze 180 °C. Wyjąć sernik z piekarnika, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Piekarnik można już wyłączyć.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać wierzch wystudzonego sernika. Schować do lodówki na kilka minut, by polewa stężała.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/09/sernik-wiedenski.html