ßßß Cookit - przepis na SERNIK ZEBRA

SERNIK ZEBRA

nazwa

Wykonanie

30 czerwca 2014
Delikatny, kremowy i wilgotny sernik z dodatkiem kakao. Jeden z lepszych jakie jadłam (dosłownie rozpływa się w ustach)!
SERNIK ZEBRA
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
1 kg sera białego
2 budynie waniliowe
1 szklanka cukru
400 g śmietany 30%
100 g białej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
6 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowujemy ciasto.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy miękkie masło, proszek do pieczenia, cukier puder, 1 jajko i śmietanę 18%. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy je do tortownicy.
Czekolady rozpuszczamy w oddzielnych miskach w mikrofalówce (należy je mieszać co 15 sekund) lub w kąpieli wodnej. Do każdej dodajemy po 50 g śmietany kremówki. Odstawiamy masy do wystudzenia.
5 białek ubijamy z 1/4 szklanki cukru.
300 g kremówki miksujemy z cukrem waniliowym.
Twaróg (dwukrotnie mielony) ucieramy z żółtkami, 3/4 szklanki cukru i budyniami (w proszku).
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy białą, a do drugiej gorzką czekoladę. Do obu mas dokładamy po połowie kremówki i piany z białek. Mieszamy całość dokładnie. Na ciasto wykładamy naprzemiennie jasny i ciemny krem. Pieczemy sernik 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/06/sernik-zebra.html