30 czerwca 2014Delikatny, kremowy i wilgotny sernik z dodatkiem kakao. Jeden z lepszych jakie jadłam (dosłownie rozpływa się w ustach)!SERNIK ZEBRASkładniki:2 szklanki mąki pszennej100 g masła1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka śmietany 18%1 kg sera białego2 budynie waniliowe1 szklanka cukru400 g śmietany 30%100 g białej czekolady100 g gorzkiej czekolady6 jajek2 łyżeczki cukru waniliowegoPrzygotowujemy ciasto.Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy miękkie masło, proszek do pieczenia, cukier puder, 1 jajko i śmietanę 18%. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy je do tortownicy.Czekolady rozpuszczamy w oddzielnych miskach w mikrofalówce (należy je mieszać co 15 sekund) lub w kąpieli wodnej. Do każdej dodajemy po 50 g śmietany kremówki. Odstawiamy masy do wystudzenia.5 białek ubijamy z 1/4 szklanki cukru.300 g kremówki miksujemy z cukrem waniliowym.Twaróg (dwukrotnie mielony) ucieramy z żółtkami, 3/4 szklanki cukru i budyniami (w proszku).Masę dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy białą, a do drugiej gorzką czekoladę. Do obu mas dokładamy po połowie kremówki i piany z białek. Mieszamy całość dokładnie. Na ciasto wykładamy naprzemiennie jasny i ciemny krem. Pieczemy sernik 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.