Wykonanie
Na to ciasto miałam już ochotę od baaardzo dawna. Dwie warstwy
orzechowego biszkoptu z masą
maślano-
śmietanową, a w środku pyszny sernik. W końcu go zrobiłam i
powiem Wam, że jest obłędne.... Ciasto miało być na Święta ale nie
doczeka ;) Nawet córcia, która raczej nie przepada za sernikami zjadła wielki kawałek :) Przepis znaleziony na tej (klk) stronie. Polecam Wam baaardzo :)Składniki na ciasto:100g zmielonych
orzechów włoskich1/2 szkl
mąki pszennej tortowej1/2 szkl
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szkl
cukru6
jajek100g
masłaszczypta
soliŻółtka oddzielić od
białek, utrzeć na puszystą masę z
cukrem. Dodaćpartiami
masło i nadal ucierać.
Orzechy wymieszać z
mąkami i
proszkiem do pieczenia i dodać. Całość zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z
białek ubitych na sztywno ze szczyptą
soli. Blaszkę (20x25cm) natłuścić i wysypać
kaszą manną. Przelać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 35 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć, wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty.Składniki na masę
serową:1kg
białego sera zmielonego trzykrotnie lub dobrego wiaderkowego1 szkl
cukru5
jajek1
budyń waniliowy2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (klik)
Jajka utrzeć z
cukrem na puszysta masę. Dodać
ser,
budyń w proszku i
mąkę. Zmiksować. Blaszkę (20x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę
serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 170 stopni. Dobrze wystudzić.Składniki na masę:400ml kwaśnej
śmietany 18%300g
masła5 czubatych łyżek
cukru pudru2 łyżeczki
cukru z
wanilią (klik)
Masło utrzeć z
cukrem. Partiami dodawać
śmietanę i lekko zmiksować. Masę podzielić na pół.Składniki na polewę:100g
czekolady mlecznej100g
czekolady gorzkiej2-3 łyżki
śmietany kremówki.
Czekoladę podgrzać w kąpieli
wodnej z kremówką. Powinna być gładka i płynna.Na pierwszy blat ciasta przełożyć połowę masy i dokładnie rozsmarować*. Na to przekładamy sernik i smarujemy drugą połową masy. Wierzch polewamy polewą i posypujemy siekanymi
orzechami. Ciasto powinno się chłodzić przynajmniej przez noc.*Ciasto najlepiej składać przy pomocy dwóch deseczek. Sernik wykładamy kładąc deseczkę na wierzch blaszki. Energicznie odwracamy do góry dnem cały czas przytrzymując. Sernik znajdzie się na deseczce. Zdejmujemy blaszkę i ściągamy papier do pieczenia. Sernik smarujemy połową masy i przykrywamy
biszkoptem. Na to dajemy deseczkę i znów odwracamy. Teraz wierzch sernika znów smarujemy masą i kładziemy
biszkoptowy blat. Całość polewamy polewą.Smacznego :)