Ostatnio znowu częściej piekę serniki . Dziś na blogu coś bardzo klasycznego, kakaowe ciasto z pokruszonymi wafelkami w czekoladzie, a za kilka dni sernik z Arizony z batatami i orzechami pecan .300 g sera do serników90 g cukru120 g śmietany kremówki 30%2 łyżki mąki ziemniaczanej1 jajko2 płaskie łyżki kako80-100 g wafelkówczekoladowych1 łyżka ekstraktu waniliowegoSer, cukier, jajko, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, kremówkę oraz kakao wrzucamy do miski po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Masę przelewamy do formy (o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej masłem. Wafelki drobno kroimy i wysypujemy na wierzch. Sernik wstawiamy na 60 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu sernik wstawiamy jeszcze na 2-3 godziny do lodówki.