Wykonanie
Niezwykle elegancki i efektowny sernik w którym używamy znanych
wafelków Kit Kat. Wydawać by się mogło, że całość będzie za słodka ale zapewniam Was - ja, która się szybko zasładzam piszę, że nie jest za słodki. Dla mnie idealny. Przepis z bakersroyale.com .
Składniki na spód :1 i 1/2 szklanki zmiksowanych na pył
krakersów grahamowych1/2 szklanki
cukru8 łyżek
masłaKrakersy mieszamy z
cukrem.
Masło roztapiamy, dodajemy do pokruszonych
krakersów. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Przesypujemy całość do formy o wymiarach ok 21x21 cm i wylepiamy równomierny spód dociskając dłonią. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp. 170°C przez 7-10 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, studzimy.Masa serowa :340 g kremowego
sera na serniki3/4 szklanki + 2 łyżeczki ciemnego gorzkiego
kakao1/3 szklanki
cukru1
jajkoPonad to :ok 6 sztuk
wafelków Kit Katok 280 g ciemnej
czekolady ( u mnie tabliczka 150 g)8 łyżek
masła ( użyłam połowę porcji )ok 110 g
białej czekolady1/4 szklanki
śmietany kremówki 30-36 %Na wystudzonym spodzie układamy
wafelki Kit Kat. Jeden przy drugim.W misce miksujemy wszystkie składniki na masę
serową. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy na
wafelki. Sernik wstawiamy do piekarnika i dalej w 175°C pieczemy przez 30-35 minut. Wyciągamy z piekarnika, studzimy.Kiedy ciasto będzie ostudzone przygotowujemy
polewy czekoladowe. W jednej misce umieszczamy ciemną
czekoladę z
masłem. Stawiamy nad kąpielą
wodną i roztapiamy aż składniki połączą się w jednolita, gładką masę. Gotową polewamy wierzch sernika.W osobnej misce umieszczamy
białą czekoladę. W rondelku podgrzewamy kremówkę do momentu aż zacznie wrzeć. Następnie zalewamy nią biła
czekoladę. Odstawiamy na 3-4 minuty. Po tym czasie mieszamy aż składniki połączą się w jednolitą, gładką masę. Polewę z
białej czekolady nakładamy na czarną tworząc wzorki, esy floresy, efekt marmurka lub inne.Smacznego :)