ßßß Cookit - przepis na 819. jesienny klasyk (bez jaj i glutenu) oraz szkolne posiłki.

819. jesienny klasyk (bez jaj i glutenu) oraz szkolne posiłki.

nazwa

Wykonanie

Jabłka, śliwki, dynia... zawsze najlepiej kojarzą mi się z jesienią. Klasyką dla mnie jest smażyć właśnie w tym okresie placuszki z jabłkami . Większość Was kojarzy je pewnie z babcinymi racuchami, a mnie te babcine kojarzą się głównie bez dodatków, z samym cukrem pudrem - najlepsze! D ziś smażę nieco inne, ale z dodatkiem jabłka . Jesienne klimaty podkreśliłam mąką kasztanową, samymi kasztanami oraz sosem śliwkowym . Są na mące gryczanej, bez dodatku jaja, więc wegańskie . Do chrupania dodaje nerkowce oraz migdały i nie mogło zabraknąć oczywiście cynamonu . Na prawdę nie spodziewałam się tego, że wyjdą tak puszyste i lekkie. Zdecydowanie zasługują na podium, zaraz obok owsianych :)
wegańskie gryczano-kasztanowe placuszki z cynamonem, świeżymi daktylami i jabłkiem podane z sosem śliwkowym, jadalnymi kasztanami, nerkowcami oraz migdałami
vegan buckwheat-chesnut pancakes with cinnamon, fresh dates and apple served with plum sauce, chesnuts, cashews and almonds
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki (gryczana i kasztanowa 1:1)
- 1/2 łyżeczki sody oczysczonej
- jabłko pokrojone w kosteczkę
- cynamon
- pokrojone świeże daktyle (mogą być suszone)
- 1/2 szklanki mleka migdałowego (lub inne)
Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać daktyle oraz połączyć dokładnie z mlekiem. Na koniec wrzucić pokrojone jabłko. Smażyć na rozgrzanej patelni, na oleju kokosowym (lub innym), z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na prośbę w komentarzach zrobiłam parę zdjęć swoich szkolnych posiłków. Nie jest ich wiele i też nie są jakieś nadzwyczajne. Zwykle jest to kasza jaglana z dodatkami. Proste dania, które lubię zabierać do szkoły i smakują mi na zimno. Może akurat któryś z nich przypadnie Wam do gustu :)
kasza jaglana z smażonym, paprykowym, wędzonym tofu, suszonymi pomidorami, pietruszką, pestkami dyni i słonecznika
millet with fried pepper smoked tofu, dried tomatoes, parsley, pumpkin and sunflower seeds
dyniowa kasza jaglana z boczniakami, suszonymi pomidorami, cebulką i przyprawami
pumpkin millet with oyster mushrooms, dried tomatoes, onion and spices
pieczone dyniowe kotleciki z cieciorki z pietruszką i nasionami
baked pumpkin chickpea 'burgers' with parsley and seeds
Często biorę ze sobą kanapki, więc wymyślam przeróżne pasty. Ostatnio królowała dynia - samym puree smaruję chleb, następnie przyprawiam słodką papryką, pietruszką i gotowe. Z marchwi też jest pyszna - z dodatkiem tahini, czosnku i soku z cytryny :)
marchewkowa pasta z tahini, kurkumą, czosnkiem oraz pietruszką
carrot bread paste with tahini, turmeric, garlic and parsley
Ostatnio po szkole, dzięki mamie, miałam okazję zjeść sushi (zamówione), drugi raz w życiu . Oczywiście wegetariańskie - z awokado oraz shiitake. Było przepysznie! Taka mała przyjemność, która cieszy po długim dniu spędzonym w szkole :)
A dziś? Dziś już jest sobota - mamy weekend i mogę choć trochę odpocząć. Zaraz jednak dodatkowe zajęcia w szkole, a potem już tylko same przyjemności. Coś czuję, że dziś będzie bardzo miło i smacznie :)
Miłego weekendu!
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/09/819-jesienny-klasyk-bez-jaj-i-glutenu.html