ßßß Cookit - przepis na 664. delikatne, z tofu i migdałami II lekki obiad.

664. delikatne, z tofu i migdałami II lekki obiad.

nazwa

Wykonanie

Lekki dziś poranek, z delikatnymi placuszkami. Z tofu są zrobione, syropem z agawy lekko osłodzone. Z aromatem wanilii oraz smakiem migdałów . Podane z słodkim bananem i prażonymi płatkami migdałowymi . Są cieniutkie i dosłownie rozpływają się w ustach - często używane wyrażenie, ale inne tu tak idealnie nie pasuje. Poza tym wiele zdrowia w sobie mają, nie wspominając już o tym jak świetnie smakują.
migdałowo-waniliowe placuszki z tofu podane z bananem i prażonymi płatkami migdałów
almond-vanilla tofu pancakes served with banana and toasted almond flakes
Składniki:
- ok. 170g miękkiego tofu
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- opcjonalnie: łyżka/łyżeczka syropu z agawy/klonowego/miodu/itp.
- 2 kopiaste łyżki mąki migdałowej (mogę być też zmielone na mąkę migdały)
- jajko
- ok. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Tofu zmiksować z syropem. Dodać ziarenka wanilii i wymieszać. Można zrobić to wieczorem i odstawić na noc do lodówki, by uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak.
Następnie wymieszać tofu z mąką, jajkiem oraz sodą. Smażyć na patelni niewielkie placuszki - UWAGA! bardzo delikatne!. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
*Jeżeli wolimy grubsze placuszki wystarczy dodać jeszcze około 2-3 łyżeczki innej mąki np. owsianej.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Więcej informacji związanych z współpracą z sklepem Skworcu możecie znaleźć tutaj ;)
Jak wczoraj pisałam - mam też propozycję obiadową. Myślę, że warto ją tu pokazać, gdyż wyjątkowo mi zasmakowała, a do dzisiejszego dnia szczególnie pasuje. To sposób na lekki, smaczny i zdrowy obiad, bez mięsa.
kolory trochę mniej intensywne, po prostu tak wyszły mi zdjęcia ;)
pieczona papryka faszerowana cukiniową kaszą jaglaną z cebulką i ostrymi przyprawami podana z czosnkowym sosem jogurtowym
baked stuffed pepper with millet, zucchini, onion and hot spieces sereved with garlic yoghurt sauce
Składniki:
inspiracja
- jedna duża papryka (pozbyć się pestek)
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- połowa cebuli
- 1/3 dużej cukinii - zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- przyprawy: papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, pieprz, oregano (i inne ulubione)
- łyżka oliwy z oliwek
Kaszę jaglaną ugotować na wodzie i odstawić. Cebulkę posiekaną w drobną kosteczkę usmażyć na patelni z oliwą, następnie dodać cukinię i chwilę podsmażać. Po czasie wymieszać wraz z kaszą oraz przyprawami i nadziać paprykę. Przełożyć do naczynka do zapiekania, by papryka mogła 'stać'. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 35min. Podawać z dowolnym sosem. Smacznego!
sos czosnkowy: jogurt naturalny + ząbek czosnku - starty na tarce o drobnych oczkach + pieprz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A na koniec jeszcze cytat, na który się natknęłam i nie mogłam nie zapisać, bo wiem jak wiele mój 'mały łobuz' dla mnie znaczy.
Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty Louis Sabin
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/04/664-delikatne-z-tofu-i-migdaami-ii.html