ßßß Cookit - przepis na Dynia w akcji, obiady.

Dynia w akcji, obiady.

nazwa

Wykonanie

Dynia na słodko już była i z pewnością nie raz się pojawi, to dopiero początek 😉 Dziś jednak chwila dla dyni w wersji wytrawnej – przygotowałam dla Was kolejne dwa proste pomysły na obiad.
Na początek pieczona dynia wraz z ryżem, szpinakiem oraz tahini . Na ostro, z dużą ilością aromatycznych przypraw takich jak słodka wędzona papryka, pieprz, kolendra i kumin . Do tego szczypta zwykłej papryki i czosnku. Szybkie w wykonaniu, gdyż dynię wystarczy pokroić w kostkę i chwilę zapiec, a w tym czasie można gotować ryż. Oczywiście, nie może zabraknąć świeżej zielonej pietruszki, która jest moim ulubionym dodatkiem do wielu dań
pieczona dynia z brązowym ryżem czosnkowym z szpinakiem i pietruszką podana z tahini
baked pumpkin with brown garlic rice with spinach and parsley served with tahini
Składniki:
ryż :
ok. 4 łyżek brązowego ryżu (50-60g)
szczypta czosnku i papryki
pieprz
garść świeżego szpinaku
garstka posiekanej świeżej pietruszki
dynia :
dynia butternut squash – piżmowa (lub inna) – ok. 1/4 całości
słodka wędzona papryka, kumin, mielona kolendra, czosnek, pieprz, cynamon
łyżeczka oleju (można pominąć, ja użyłam sezamowego)
Ryż ugotować na szklance wody z przyprawami- pod koniec dodać pietruszkę oraz szpinak i chwilę jeszcze podgotować.
W tym czasie dynię pokroić w kostkę (obrać ze skórki). Wymieszać z przyprawami i olejem. Piec w 200 stopniach Celsjusza do 30 min. – w zależności od wielkości kostek. Na koniec wymieszać z gotowym szpinakowo-czosnkowym ryżem. Podawać z tahini i zieloną pietruszką, na liściach szpinaku. Smacznego!
Kolejne danie z udziałem dyni stanie się chyba moim faworytem. Proste, jednogarnkowe, w smaku obłędne
Za to lubię właśnie takie najprostsze rozwiązania, najbardziej cieszą podniebienie! Jest to podsmażane na oleju sezamowym tofu wraz z cebulką . Do tego biała fasola – masłówka, czyli butterbean . Udało mi się kupić już ugotowaną, organiczną, z kartonika, a w składzie tylko fasola i woda – świetna sprawa! Do tego duetu dołączyłam jeszcze dynię oczywiście, które połączyła całość i dodała jeszcze ciekawszego smaku daniu. Koniecznie spróbujcie! Może nie wygląda wspaniale, ale za to tak smakuje
dyniowa potrawka z smażonym sezamowym tofu oraz cebulką z białą fasolą podana z słonecznikiem
pumpkin stew with fried sesame tofu and onion with butterbean served with sunflower seeds
Składniki:
ok. 130g tofu naturalnego
łyżka oleju sezamowego
1/2 cebuli
pieprz
przyprawy: szczypta chilli, mielona papryka, mielona kolendra, kumin, cynamon, pietruszka, majeranek
łyżeczka suszonych pomidorów płatkach
ok. 230g ugotowanej białej fasoli/butterbean – masłówka
2-3 łyżki puree z dyni butternut squash – piżmowa (lub innej)
ok. 1/3 szklanki mleka roślinnego/wody
garstka zielonej pietruszki
Cebulkę posiekać i podsmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojone, w dowolnej wielkości kostkę, tofu i smażyć do uzyskania złocistego koloru. Następnie dodać pomidory w płatkach, przyprawy i puree. Wymieszać i dolać mleko. Chwilę poddusić. Wymieszać z posiekaną zieloną pietruszką. Podawać z pestkami dyni/słonecznikiem. Smacznego!
Spodobał mi się ten cytat…
Making a big life change is pretty scary. But you know what’s even scarier? Regret.
Dokonywanie dużych zmian w życiu jest przerażające. Ale wiesz, co jest jeszcze bardziej przerażające? Żal, że się czegoś nie zrobiło.
Miłego dnia!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/08/dynia-w-akcji-obiady.html