Wykonanie
Krem
kokosowy to kolejny sposób na wykorzystanie
mąki kokosowej, a jest ich z pewnością mnóstwo. Nie raz natrafiłam u Ashtray na ten słodki jajeczny krem. Postanowiłam wypróbować go w innym zestawieniu - z
twarogiem, zmieniłam też nieco proporcje. Śniadanie było lekkie i delikatne. Z przyzwyczajenia do porannego zajadania
orzechów dorzuciłam garść
nerkowców . Dodałam koloru i witamin w postaci
kiwi . Wyszło zdrowo i bardzo smacznie.
cottege cheese, coconut cream with cashew nuts and
kiwiSkładniki:- szklanka
mleka (250ml)- 3 kopiaste łyżki
mąki kokosowej-
jajko- ok. 100 g mielonego
twarogu- łyżka
syropu klonowego-
nerkowce-
wiórki kokosoweZagotować 200ml
mleka w garnuszku z
syropem klonowym. Wymieszać w misce
jajko,
mąkę oraz resztę
mleka - 50ml. Dodać do gorącego
mleka i dokładnie wymieszać, po czym gotować do zgęstnienia. Na koniec połączyć z
twarogiem, można jeszcze chwilę podgrzać. Dodać
nerkowce. Przełożyć do miseczki, posypać wiórkami, dodać
owoce i gotowe. Ja wstawiłam na noc do lodówki. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Propozycja obiadowa. W
sumie... i na śniadanie, obiad czy też kolacje - jak to woli, o każdej
porze można zaserwować sobie taki placek:
orkiszowy placek z
łososiem wędzonym i
szpinakiem, podany z
pomidorkami oraz
koperkiemspelt pancake with smoked salmon and spinach, served with tomatoes and dillPrzepis jak na słodkie pancakes na
maślance, tylko zmiana smaku i dodatków.
Przyprawy:
czosnek, ostra i
słodka papryka,
pieprz,
koperek,
bazylia,
oregano.Jeśli chodzi o wytrawne pancakes, dla mnie ten przepis zdecydowanie stoi na podium. Polecam z
ostrym sosem czosnkowym lub po prostu
koperkowym czy
jogurtowym.