Wykonanie
przepis:ok.130g
białej fasoli (pół puszki)
jajko1,5 łyżki
mąki kokosowejłyżka
mąki orkiszowejkilka łyżek
mleka (do konsystencji)słodzidło (u mnie
stevia)do podania:
kiwijogurt naturalnywiórki kokosowe(Jeżeli
fasola jest z puszki, należy ją dokładnie opłukać, a jeżeli jest gotowana, musi ostygnąć.)
Fasolę zblendowałam z
żółtkiem, dodałam
mąkę kokosową, orkiszową i
stevię. Dokładnie wymieszałam, dolewając
mleka do konsystencji. W osobnej misce ubiłam
białko na pianę i wmieszałam w masę. Całość smażyłam na patelni teflonowej pod przykryciem z obu stron. Podałam z
jogurtem,
kiwi i obsypałam wiórkami kokosowymi .
Fasola, właściwie jak wszystkie strączki, uchodzi za dość ciężkie i wzdymające warzywo, więc jakie było moje zdziwienie, kiedy po pierwszym widelcu, okazało się, że wyszedł chyba najdelikatniejszy omlet jaki do tej
pory próbowałam!A przede mną pracowity tydzień. Na szczęście dziś tylko 4 lekcje, sprawdzian z trygonometrii, a później akademia filmowa.No i dziękuję za wszystkie serialowe propozycje. Z niektórych na pewno skorzystam i dam znać jak mi się spodobały :)pytania?-ASKinstagramMiłego dnia! :)