Wykonanie
Pewnie każdy doskonale wie jak przygotować idealne ciasto na naleśniki ;) ale dla pewności i podparcia moich następnych postów, wrzucam przepis.
Składniki:2
jajka1 szklanka
mąki1 szklanka
mleka~1/4 szklanki
wody (zależnie od konsystencji; możemy dodać
wody gazowanej, naleśniki będą miały dzięki temu grubsze ciasto)odrobina
soli lub/i
cukruewentualnie trochę
oleju, nie jest to jednak wymagane (dzięki temu nie musimy dodawać go na patelnie)Składniki wrzucamy do miski i mieszamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą, płynną konsystencję. Jeżeli ciasto na naleśniki nie będzie odpowiednie, to możemy dodać odrobinę
wody lub
mąki – zależnie od efektu, który chcemy uzyskać. Wstawiamy miskę do lodówki na ok 30 min. Następnie na rozgrzaną patelnię równomiernie rozlewamy ciasto po całości. Smażymy z obydwu stron. Zazwyczaj wystarczy chwilka ;)