Wykonanie
Kotleciki, doprawione mieszanymi
ziołami i odrobiną
czosnku, pojawiły się u mnie w piątek na obiad. Podałam je z aromatycznym sosem z
pomidorów i
twarogu, który wykorzystać można również jako pastę do kanapek.
Grzybowe kotleciki doskonale nadają się na wegetariańskie danie główne.SKŁADNIKI (na 6-7 sztuk, w zależności od wielkości kotletów):0,5 kg
pieczarek2
cebule1-2 ząbki
czosnku50 g
masła150 g
bułki tartej, najlepiej domowej roboty2
jajka100 g
twarogumieszane świeże
zioła - ja dodałam
natkę pietruszki,
miętę i
koperek25 g
mąki - użyłam
mąki pszennej graham
sól i
czarny pieprzolej do smażeniaSos:150 g
twarogu4 łyżki
mleka1 łyżka
soku z cytryny1
pomidor3-4
korniszony1 mała
cebulasól i
pieprzWYKONANIE:
Pieczarki oczyść i drobno posiekaj. Obierz i drobno pokrój
cebulę, rozgnieć
czosnek.
Masło rozpuść na patelni i smaż na nim
pieczarki,
cebulę i
czosnek, mieszając co jakiś czas, do momentu aż
grzyby zmiękną. Zawartość patelni odsącz na sicie z nadmiaru
wody, którą puściły
grzyby. Do miski wsyp
bułkę tartą i wymieszaj ją z masą
pieczarkową,
jajkami i
twarogiem. Posiekaj 3 łyżki
ziół i dodaj do masy razem z
mąką,
solą i
pieprzem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, tak aby się połączyły. Oprószonymi
mąką dłońmi uformuj z masy okrągłe kotleciki. Następnie schłodź je w lodówce. Na patelni rozgrzej
olej i smaż na nim kotleciki 10 minut z każdej strony, aż będą rumiane ¹ .Przygotuj sos: wymieszaj
twaróg z
mlekiem i
sokiem z cytryny. Posiekaj
pomidora,
korniszony oraz
cebulę i wmieszaj je do
twarogu. Dopraw pastę do smaku
solą oraz
pieprzem. Nałóż sos do małej miski i podawaj razem z kotlecikami.
Masa pieczarkowa czeka na połączenie z resztą składników
Smażymy kotleciki
Sos już gotowy
Kotlecik i sos już na talerzu. Do tego
młode ziemniaki i surówka ze startej
marchewki z
jabłkiem - obiad gotowy:)¹ Wersja na mniej tłuste kotlety: podsmaż je krótko na
oleju, po czym piecz 20 minut w piekarniku- Kotleciki można przygotować 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce- Aby danie było ostrzejsze, można dodać do masy na kotlety oczyszczoną z pestek i posiekaną czerwoną
papryczkę chili*przepis pochodzi z książki Dania z
grzybów, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów .