Wykonanie
Uszka to nieodzowny dodatek do wigilijnego barszczu.Ja jednak postanowiłam, że uszka będą gościć na moim
stoleo wiele częściej niż tylko raz w roku!Prezentowane poniżej uszka są po prostu wspaniałe!Pyszne, rozpływające się w ustach i bogato nafaszerowane :)Koniecznie musicie spróbować! :)
ZOBACZ TEŻ: Pierogi ze słodkim
białym seremPotrzebujemy (ok. 45 sztuk):Ciasto:2 szklanki
mąki1/2 szklanki wrzątku1 łyżką
olejuszczyptę
soliFarsz:500 g
pieczarek1
cebulę1/2 pęczka
natki pietruszki2-3 łyżki
bułki tartej2 łyżki
masłasólpieprz czarnypieprz ziołowyKrok po kroku:
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na
maśle.
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do podsmażonej
cebulki.Smażymy razem, aż nadmiar
wody odparuje.Doprawiamy
pieprzem czarnym,
ziołowym,
solą oraz dodajemy posiekaną
natkę pietruszki.Farsz blendujemy i dodajemy do niego
bułkę tartą.Ciasto: do przesianej
mąki dodajemy
sól,
olej i wrzątek. Mieszamy wszystko łyżką, a po chwili zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je gorącym talerzem i odstawiamy na 20 minut.Po tym czasie ciasto wałkujemy i nożem kroimy na kwadraty.Na każdy kwadrat dodajemy 1 łyżeczkę farszu i zawijamy przekątne kwadratu do siebie, dokładnie zlepiamy krawędzie. Następnie zlepiamy ze sobą dwa przeciwległe boki trójkącika - najlepiej owinąć je wokół palca.Gotowe uszka gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4-5 minuty.Smacznego! :)