ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Uszka to nieodzowny dodatek do wigilijnego barszczu.
Ja jednak postanowiłam, że uszka będą gościć na moim stole
o wiele częściej niż tylko raz w roku!
Prezentowane poniżej uszka są po prostu wspaniałe!
Pyszne, rozpływające się w ustach i bogato nafaszerowane :)
Koniecznie musicie spróbować! :)
ZOBACZ TEŻ: Pierogi ze słodkim białym serem
Potrzebujemy (ok. 45 sztuk):
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki wrzątku
1 łyżką oleju
szczyptę soli
Farsz:
500 g pieczarek
1 cebulę
1/2 pęczka natki pietruszki
2-3 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
Krok po kroku:
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle.
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do podsmażonej cebulki.
Smażymy razem, aż nadmiar wody odparuje.
Doprawiamy pieprzem czarnym, ziołowym, solą oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Farsz blendujemy i dodajemy do niego bułkę tartą.
Ciasto: do przesianej mąki dodajemy sól, olej i wrzątek. Mieszamy wszystko łyżką, a po chwili zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je gorącym talerzem i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy i nożem kroimy na kwadraty.
Na każdy kwadrat dodajemy 1 łyżeczkę farszu i zawijamy przekątne kwadratu do siebie, dokładnie zlepiamy krawędzie. Następnie zlepiamy ze sobą dwa przeciwległe boki trójkącika - najlepiej owinąć je wokół palca.
Gotowe uszka gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4-5 minuty.
Smacznego! :)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2014/12/uszka-z-pieczarkami.html