ßßß Cookit - przepis na Domowa pizza i ciasto które zawsze się udaje. Przepis podstawowy.

Domowa pizza i ciasto które zawsze się udaje. Przepis podstawowy.

nazwa

Wykonanie

Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto drożdżowe pod pizze. Jeszcze przed ślubem ( 6 lat temu ) kombinowałam z różnymi proporcjami, ale zawsze coś wyszło nie tak. A to ciasto zbyt luźne, a to zbyt zbite, a to przywiera do podłoża, a to zakalec. Ciągle źle. W końcu podczas wyrabiania ciasta zapomniałam dodać olej. Ciasto wyszło idealne. Równiutko wyrośnięte, o prawidłowej konsystencji, ładnie wypieczone. Od tego czasu piekę bez dodatku oleju. Piekłam tak w starym piekarniku, teraz w nowym, i kiedyś też w kuchni Teściowej. Wychodzi ZAWSZE.
***
Składniki na ciasto ( 1 blaszka ) :
- 1 jajo
- 30 dag mąki pszennej tortowej
- 3 dag drożdży
- około 3/4 szklanki mleka
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
Mleko podgrzać by było ciepłe (ale nie gorące). Drożdże rozkruszyć w naczyniu, dosypać cukier, i trochę ciepłego mleka (około połowę). Pozostawić na kilka minut by drożdże się ruszyły.
Na stolnicę, lub w dużą metalową miskę ( ja wolę wyrabiać ciasto właśnie w misce) wsypać przesianą mąkę, wbić jajko, wlać rozczyn drożdżowy oraz pozostałe mleko. Dodać szczyptę soli.
Całość wyrabiać do momentu aż składniki się połączą a ciasto zacznie odchodzić od rąk, powinno być zbite. Jeżeli potrzeba dosypać mąki.
Pozostawić w ciepłym i zaciemnionym miejscu do wyrośnięcia (na około 30 minut).
W tym czasie można przygotować pozostałe składniki:
- przecier pomidorowy do posmarowania
- suszone oregano
- ulubione dodatki do pizzy np.: salami, pieczarki (usmażone), oliwki, pomidory (nie solić by nie puściły soku w trakcie pieczenia), cebulkę, kukurydzę itp.
- ser ( najlepszy do pizzy jest ser Mozzarella, jest bardzo ciągliwy po upieczeniu)
Kiedy ciasto już wyrosło, oprószyć stolnicę i wałek mąką, następnie rozwałkować je. Blaszki nie smarujemy niczym, również podsypujemy mąką, ciasto dzięki temu ładnie "wyskoczy" z formy. Na blaszkę przełożyć ciasto. Jeżeli nie posiadamy formy z otworami wentylującymi specjalnie przeznaczonej do wypiekania pizzy, ciasto trzeba samodzielnie nakłuć widelcem w wielu miejscach.
Ciasto posmarować przecierem, posypać oregano. Warstwy pizzy układać od najbardziej suchej. Czyli na sam spód dajemy np. salami, a na samą górę pod ser najbardziej wilgotne składniki czyli pomidory, by ciasto nie zwilgotniało podczas pieczenia. Posypać tartym serem typu np. Gouda, czy ułożyć Mozzarellę. Ja daję oba rodzaje.
Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni ( grzałka góra dół ) i piec około 22 minuty, przez wyciągnięciem sprawdzić czy ciasto jest upieczone.
Smacznego! Pozdrawiam cieplutko i zachęcam do rozważenia obserwacji bloga!
Kasia R.
***
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/03/domowa-pizza-i-ciasto-ktore-zawsze-sie.html