Wykonanie
Składniki:- 2,5 szklanki
mąki pszennej- 1 szklanka dyni startej na małych oczkach- 1 łyżeczka
cukru- 1/4 szklanki
mleka- 1/2 łyżeczki
soli- 1
jajko- 20g świeżych
drożdżySposób przygotowania:1. W letnim
mleku rozpuszczamy
drożdże, mieszamy z
cukrem i łyżką
mąki, odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy 1,5 szklanki
mąki oraz lekko odciśniętą startą
dynię, następnie dodajemy
jajko,
drożdże,
sól, wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo
mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, ale nie przylepiać się do rąk.2. Z ciasta formujemy chlebek i kładziemy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
mąką, można naciąć go nożem.3. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok. 50 min. (od momentu nagrzania piekarnika). Gotowy studzimy na kratce. Doskonale smakuje z
miodem, czy z samym
masłem.Inspiracja :emaliowanyczajnik