Wykonanie
Jakoś dotychczas miałam problemy z
ciastem drożdżowym. Ale jakimś cudem
pieczywo mi wychodzi. Zatem stwierdziłam, że spróbuję zrobić placek, którym zawsze się zajadam, gdy tylko
zrobi go teściowa. Bez przesady, gdy ona go robi i zjeżdża się rodzinka, jedna blacha znika w ciągu godziny! Dlatego zawsze piecze od razu dwie blachy. Tym razem zrobiłam ja i oczywiście mi wyszedł. A najlepszy jest bez wątpienia ten z aktualnym
owocem, który się pojawił w sklepach i "ładujemy" go wszędzie, gdzie się da, czyli z
rabarbarem :)
Składniki:- 1 długa lub 2 krótsze gałązki
rabarbaru, ale równie dobrze mogą być to
jabłka, na ciasto:- 1/2 kostki tłuszczu,- 3 szklanki
mąki pszennej,- 1/2 szklanki + 1 łyżeczka
cukru,- 3
jaja,- 5 dag
drożdży,- 1/2 szklanki
mleka,- szczypta
soli, na kruszonkę:- 1 szklanka
mąki pszennej,- 1 szklanka
cukru,- 1/2 kostki tłuszczu.Sposób wykonania:Tłuszcz roztapiamy i studzimy. W tym czasie w letnim
mleku z
cukrem rozpuszczamy
drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia.Mieszamy
jaja z
cukrem, dodajemy 1 szklankę
mąki, następnie wystudzony tłuszcz, znów szklankę
mąki,
drożdże i resztę
mąki z
solą. Dokładnie mieszamy, wykładamy na blachę i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy na nie pokrojony w plasterki
rabarbar i posypujemy kruszonką, którą robimy z wymieszania jej składników.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 °C i pieczemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie piekarnik uchylamy i po 5 minutach wyciągamy placek, by nie wysechł od zbyt długiego leżenia w ciepłym piekarniku.
Przepis dodaję do akcji: