Wykonanie
Składniki:25 dag
mąki pszennej2 dag
drożdży5 dag tłuszczu2
jajka5 dag
cukru kryształuok. 1/4 l słodkiego
mlekaszczypta
solitłuszcz do smażeniaWykonanie:
Mąkę przesiać.
Drożdże z 1 łyżką
cukru i 2 łyżkami
mąki rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego
mleka, zostawić na chwilę, żeby podrosły.
Potem wlać
drożdże do
mąki, dodać
jajka utarte z
cukrem, resztę
mleka,
sól, roztopiony tłuszcz i dobrze wyrobić w garnku trzepaczką, aż ukażą się pęcherzyki - ciasto powinno
mieć konsystencję kwaśnej
śmietany. Zostawić na chwilę do podrośnięcia. Smażyć jak w przepisie na racuchy z
jabłkami.
Źródło:173 specjały Siostry AnastazjiZapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Lidl :