Wykonanie
Składniki:- 75dag
mąki pszennej- 7dag świeżych
drożdży- 5dag
cukru- 2
jajka- 600ml
mleka- szczypta
soliSposób przygotowania:1.
Drożdże rozpuszczamy w połowie letniego
mleka. Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier,
sól, dodajemy
jajka, rozpuszczone
drożdże. Wyrabiamy ciasto, dolewając pozostałe
mleko (jeśli ciasto jest suche to dolewamy dodatkowo odrobinę więcej
mleka) do uzyskania konsystencji lekko klejącej.2. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1godz., po czym ponownie wyrabiamy i pozostawiamy jeszcze na 20 min.3. Następnie ciasto wykładamy na stolnicę, formujemy małe bułeczki (można wyciąć je szklanką), układamy na obsypanej
mąką blaszce i pozostawiamy na 15 min. Bułeczki można posypać
makiem,
sezamem, czy
słonecznikiem.4. Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-30 min., aż się zrumienią.