Wykonanie
Smak racuchów kojarzy mi się z dzieciństwem:) W
porze podwieczorku, czy też kolacji, mam przygotowywała je nam. Jak się do nich dosiedliśmy, to nie wiadomo kiedy zniknęły...Potrzebujesz:30g świeżych
drożdży300ml ciepłego
mleka1 łyżka
cukruszczypta
soli1
jajko2 szklanki
mąki pszennej2
jabłka (obrane i starte na grubej tarce lub pokrojone na ćwiartki i na plasterki)1. Do miseczki/kubka kruszymy
drożdże, zasypujemy
cukrem i zalewamy połową
mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut to wyrośnięcia.2. Do miski wsypujemy
mąkę i
sól - mieszamy. Wlewamy wyrośnięte
drożdże, resztę
mleka i
jajko. Mieszamy ręką do połączenia się składników i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30-50 minut. Powinno podwoić swoją objętość.3. Do wyrośniętego ciasta dodajemy
jabłka i mieszamy łyżką. Odstawiamy na 8 minut do ponownego wyrośnięcia.4. Na patelni rozgrzewamy
olej i nakładamy łyżką ciasto formując placuszki. Pieczemy z każdej strony 2-3 minuty do zarumienienia się.5. Usmażone odkładamy na talerz wyścielany papierowym ręcznikiem. Posypujemy
cukrem pudrem. Gotowe do podania.Smacznego!2.