Wykonanie
Kupiliśmy fantastyczny
makaron. Czarny, z dodatkiem wyciągu z
ośmiornicy. Zupełnie czarny był. Więc pomyśleliśmy, że pewnie idealnie będzie się komponował z
owocami morza. I oczywiście mieliśmy rację, smakowało fantastycznie.
Madzi może troszkę mniej, bo ona w ogóle za
owocami morza nie przepada.
Młoda jest, jeszcze nie wie co dobre, nauczy się :) Jeżeli wy jesteście smakoszami takich rzeczy, to i tego
makaronu też smakoszami zostaniecie. Dodatkowo smak jest przełamany lekką ostrością
papryczki chili. Jest jej tylko pół, więc ten ostry smak ginie gdzieś tam, ledwo go czuć. Tak ma być właśnie, on ma być tylko dodatkiem.250 g czarnego
makaronu z wyciągiem z
ośmiornicysok z połówki
cytryny75 g
krewetek koktajlowych65 g
małży1/2
papryczki chili1 ząbek
czosnku50 ml białego
wytrawnego winapęczek
natki pietruszkioliwa do smażeniaNasze
małże był takie malutkie, bez skorupek, w sosie własnym. Taki malutki słoiczek mieliśmy, 130 g. Po odlaniu zalewy zostało 65 g
małży. Tyle spokojnie wystarczy, nawet nieco mniej też by mogło być.Gotujemy
makaron.
Krewetki i
małże podsmażamy na patelni. Dorzucamy wyciśnięty
czosnek, drobno pokrojona
papryczkę chili i dalej smażymy. Po mniej więcej 2 minutach dolewamy
wino i smażymy aż
wino trochę odparuje.Gdy
makaron się ugotuje to specjalną łyżką przerzucamy go prosto z
wody na patelnię do naszych
owoców morza. Dodajemy
natkę pietruszki,
sok z cytryny, mieszamy dokładnie, smażymy jeszcze ok. 1 minuty i podajemy.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)