Wykonanie
Scroll down for English
Makaron z
krewetkami i
pistacjami to danie o unikalnej kombinacji różnych smaków, które wzajemnie uzupełniają się w małżeństwie smaku i prostoty. Jest to przepyszna pasta, na prosty obiad z przyjaciółmi lub wśród rodziny.ą korzystne właściwości: obniżają poziom cholesterolu we
krwi, zapobiegają chorobom układu krążenia, przyczyniają się do zdrowia oczu i skóry. W dawnych czasach, były używane jako remedium na ból zęba i choroby wątroby. Ze względu na wysoką ilość kalorii,
pistacje, powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach przez osoby cierpiące na nadciśnienie, cukrzyce i otyłość.Zapraszam ;-)
Składniki dla 2 osób:200 g
makaronu300 g
krewetek w zalewie(300 g w zalewie, odcedzonych mniej więcej 150 g)50 g
pistacji3 ząbki
czosnkupeperoncino do smaku50 ml białego
wytrawnego winaoliwa z oliwekPrzygotowanie:Na patelnie wylewamy obficie
oliwę i podsmażamy na złoto ząbki
czosnku. Jeśli lubimy pikantne dania to rowniez szczyptę peperoncino. Kiedy
czosnek będzie złocisty, wyrzucamy go i dodajemy
krewetki. Pamiętamy, że
krewetki mają krótki czas gotowania, więc kiedy będą białe dolewamy
białe wino i mieszamy wszystko. Następnie, dodajemy pół zmiksowanych
pistacji i smażymy przez kilka minut. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie
makaron al dente. Odcedzamy. Dodajemy do gotowego sosu. Posypujemy resztą
pistacji i na zapalonym gazie mieszamy całość. Natychmiast podajemy.Warto wiedzieć !Najlepszy
makaron do tego przepisu to: spaghetti lub jeśli lubisz
makaron farfalle.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionDelicious pasta with shrimp and pistachiosIngredients for 2 persons:200 g of pasta300 g shrimp in
brine (300 g in
brine, drained approximately 150 g)50 g pistachios3 cloves of garlic
chili to taste50 ml dry white
wineolive oilDirections:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Add the pistachios to a food processor and pulse until finely ground. In a pan heat some
olive oil and add the garlic. If you like spicy dishes are also a pinch of
chili. Bake until garlic is
very translucent, throw it out and add the shrimps. We remember that shrimp have a short cooking
time, so when they are white
pour white
wine and mix everything. Then, add half mixed pistachios and fry for a few minutes.Drain the pasta. Adding to the finished sauce. Sprinkle the rest of the pistachios and mix.
Serve immediately.